Spread the love

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Mostaru i okolici tokom 1993. godine.

Kako piše Slobodna Dalmacija riječ je o bivšem komandantu voda u sastavu ATJ ‘Vinko Škrobo‘, jedinice koja je djelovala na području Mostara pod komandom Vinka Martinovića Štele, kao dio ‘Kažnjeničke bojne‘ Mladena Naletilića Tute.

S drugim pripadnicima jedinice ATJ ‘Vinko Škrobo‘ upao je u stan na Bulevaru u Mostaru, zatim su iz stana odvukli nesretnog H.N., odveli ga do crkve, a potom likvidirali ispred komande ATJ, stoji u optužnici.

Neutvrđenog dana u maju te 1993. godine je ponovno s ostalima iz svoga voda izveo dio zatočenika logora ‘Heliodrom‘, među kojima i N.H. te su ih odveli do baze jedinice u Mostaru. Tu je fizički zlostavljao, ‘cipelario‘ te konačno usmrtio žrtvu hicem iz vatrenog oružja.

U maju i junu 1993. godine je u prostorijama zatvora blizu benzinske postaje u Ljubuškom premlatio šakama, nogama, lopatama, drškama i kundacima oružja četvoricu zatvorenika.

Od maja do oktobra iste godine je na Bulevaru, ispred Doma zdravlja u Mostaru, na crti razgraničenja, a ispred baze ATJ ‘Vinko Škrobo‘ prijetio i fizički zlostavljao zatvorenike ‘Heliodroma‘ koji su dovedeni na prisilni rad. U bolnici Bijeli Brijeg su zatvorenicima odjednom izvadili dvije doze krvi, a namjeravao je i treću, no to je spriječila medicinska sestra. Ljut zbog toga, dvojicu zatvorenika je izudarao te prijetio ubistvom…

Zatvorenike ‘Heliodroma‘ je 17. septembra 1993. postrojio ispred tenkova HVO-a, tražeći da budu živi štit prema položajima Armije BiH, od pucnjave suprotne strane doista su živote izgubili E.P., H.Č., A.Č, E.H., DŽ.S., i E.O., dok su teško ozlijeđena još četvorica muškaraca.

U optužnici konačno stoji kako je od maja do oktobra te godine sudjelovao u protjerivanju, hapšenju i odvođenju u logore civilnih osoba, bošnjačkih porodica na desnoj strani Mostara – pri protjerivanju iz stanova zlostavljao ih je s ostalim pripadnicima ATJ ‘Vinko Škrobo‘, oduzimao imovinu (najmanje tri hiljade USD od E.J.) te je ostale zatvorenike logora ‘Heliodrom‘ tjerao da pljačkaju za njega.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) navodi da je predmet preuzet od nadležnih tijela Bosne i Hercegovine.

Valtertuzlanski.com /Vijesti.ba/

administrator