Srđan Šušnica, pravnik iz Banje Luke: Suština 9. januara stane u masovnu grobnicu

Spread the love

Srđan Šušnica, kulturolog, pravnik i publicista iz Banje Luke, komentarisao je za beogradske medije neustavni dan bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

– Pazite, taj praznik je utvrdila nelegitimna i odmetnička tzv. “narodna skupština RS-a” svojim Zakonom o slavama i svetkovinama u decembru 1992. da bi mlade srpske generacije sa ushićenjem obilježavale zasjedanje jedne neustavne i pobunjeničke tzv. “skupštine srpskog naroda u BiH” u januaru 1992. na kojem je usvojena jednako neustavna, kriminalna i međunarodno nikada priznata tzv. “dekleracija o proglašenju RS-a”.

Tog 9. januara makijavelistički je ozakonjen genocid kao alat i učinjen je prvi formalizovani korak u provođenju politike istrebljenja nad nesrbima na osvojenoj teritoriji, ali politike terorisanja građana BiH u opkoljenim gradovima i enklavama. – kaže Šušnica za Danas i naglašava:

– Sva suština 9. januara stane u jednu solidnu masovnu grobnicu.

Dotakao se i političkih odnosa u BiH.

– BiH je preslaba država, blokirana i izjedena iznutra korupcijom, velikosrpskim i hrvatskim centrifugalnim nacionalizmom, sa slabim institucijama, sa nerazvijenim sigurnosnim i odbrambenim sektorom, sa političkim liderima u Sarajevu, svih partijskih boja, koji su blago rečeno podkapacitirani da bi vodili i općinu i kanton, a kamoli jednu državu – stav je Šušnice.

administrator