15. lipnja 2024.

Stanje na putevima: Snijeg na kolovozu, oprez zbog poledice, magle i odrona

Na putevima u Bosni i Hercegovini danas se saobraća usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), javlja Anadolu. Otežan je i saobraćaj u Bosni i Hercegovini usljed snijega koji je počeo padati u popodnevnim satima. ( Zlatan Kapic - Anadolu Agency )

Spread the love

Ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu ima mjestimično na dionicama u višim planinskim predjelima, a u nižim predjelima kolovoz je djelimično zasniježen.

Zbog niskih temperatura upozorava se na izraženu poledicu, posebno preko planinskih prevoja, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Zbog jakog vjetra skreće se pažnja na područje Hercegovine, kao i na dionice Turbe-Nević Polje i Bugojno-Kupres (Koprivnica). Magla smanjuje vidljivost na putevima Ripač-Vrtoče i Glamoč-Mliništa, kao i na prevoju Rostovo (Bugojno-Novi Travnik).

Zbog učestalih odrona izdvajaju se putevi: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Na dionicama sa aktuelnim radovima saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozorava se na česte izlaske divljih konja na kolovoz.

Pojačan je promet vozila i duga je kolona na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopćeno je iz IC BiHAMK-a.

administrator