Spread the love

Ako vam je Enyaq prevelik, konačno ćete dobiti alternativu. Ovo je Škoda Elroq, odnosno njegova pretpremijera. Službena premijera ovog modela održat će se za nekoliko dana. Evo šta znamo o njemu.

Škoda Elroq bit će drugo električno vozilo u trenutnoj ponudi marke i prvi model kreiran prema novom dizajnerskom jeziku. Ovo je prava revolucija. Novi vizualni koncept nazvan Tech-Deck Face postat će prepoznatljiva karakteristika svih nadolazećih novih proizvoda i značajno će osvježiti imidž brenda.

U kojem je segmentu Škoda Elroq i kome će konkurisati?

Odgovor na pitanje o pozicioniranju ovog modela vrlo je jednostavan. Češki brend ovaj automobil vidi kao nasljednika Karoqa, odnosno kompaktnog crossovera/SUV-a. Dakle, to će biti manje vozilo od Enyaqa. Ključ uspjeha je korištenje potencijala MEB platforme. Noviji dizajn baterije i APP550 motor, u kombinaciji s MIB4 softverom, garantuju veliki doseg i visoku učinkovitost. A to kupci ovog brenda očekuju.

Elroq će zasigurno privući pažnju zahvaljujući svom dizajnu. Spomenuti “Tech-Deck Face” dizajn debitovao je sa studijskim modelom Vision 7S . Međutim, nova Škoda će prvi put pokazati ovaj koncept u serijskoj verziji.

Poznavajući specifikacije MEB platforme, pretpostavljamo da će baterija dobiti sa 77 na 86 kWh kapaciteta. Elektromotor bi trebao stvarati do 286 KS, no moguće su i jače varijante s RS logom.

Službena premijera ovog modela samo je pitanje dana. 15. marta, tokom predstavljanja godišnjih rezultata, Škoda će otkriti više detalja o nadolazećem automobilu.

Elroq neće odmah zamijeniti Karoq – za sada će nadopuniti ponudu. U konačnici, češki brend planira proizvoditi motore s unutarašnjim sagorijevanjem do 2035. godine.

administrator