Stiže Wi-Fi 7. Evo šta možemo očekivati

Spread the love

Novi standard bežičnog prijenosa podataka trebao bi do 2025. godine biti prisutan na svim većim globalnim tržištima

Intel se sprema izbaciti na tržište Wi-Fi 7 (802.11be), bežičnu vezu nove generacije, više nego dvostruko bržu od standarda Wi-Fi 6E (802.11ax).

Prvo će je dobiti laptopi, da bi potom bila ugrađena u sva osobna računala do kraja 2024. godine. Do 2025. godine trebala bi biti prisutna na većim globalnim tržištima.

Wi-Fi 7 gotovo pa udvostručuje frekvenciju bandwidtha, sa 170 na 320 MHz, i udvostručuje brzinu prijenosa podataka, s mogućnošću naknadnog povećanja

brzine.

Kako piše Tech Radar, u Intelu očekuju da će novi standard pronaći područja primjene ponajprije u zahtjevnijim računalnim igrama, virtualnoj i proširenoj stvarnosti te robotici.

Qualcomm, Broadcom i MediaTek također rade na razvoju vlastitih proizvoda koji će podržavati Wi-Fi 7, a u Intelu planiraju surađivati s drugim tvrtkama kako bi ih opremile tim standardom, prenosi Tportal..

Što je Wi-Fi 7?
Sa standardom Wi-Fi 6 (802.11ax) teoretski je bilo moguće dobiti brzinu prijenosa podataka od 9,6 gigabita po sekundi, ovisno o tome koje je čipove ruter koristio. U praksi su brzine bile znatno manje, ali je u rasterećenju pomagalo korištenje različitih dijelova spektra.

Najveća teoretska brzina za Wi-Fi 6E ista je, ali taj standard ima jedan pojas više, namijenjen novijim uređajima, zbog čega su brzine bile bliže maksimalnima.

Wi-Fi 7 ide korak dalje. Ne samo što dodaje novi pojas (6 Hz), već povećava propusnost, što bi trebalo rezultirati značajno većim brzinama – i do 40 Gbps.

Naravno, to je maksimalna moguća brzina. U svakodnevnoj praksi vjerojatno neće biti veća od 10 Gbps.

Novi će pojas, doduše, moći koristiti samo uređaji koji ga mogu pronaći. Zasad ih nema puno na tržištu. Među njima su, primjerice, Google Pixel 6a, Samsung Galaxy S22+, kao i brojna nova računala s operativnim sustavom Windows, piše Tportal.

administrator