Sutra u Tuzli premijera predstave “Volim BiH” Pozorišta mladih Tuzle

Spread the love

U srijedu, 27.12.2023. godine u 19.30h na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) biće premijerno izvedena predstava „VOLIM BiH“ nastala kao finalni rezultat rada grupe srednjeg uzrasta napredne faze Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle.

Ovo je osma premijera u 2023. godini koju producira Pozorište mladih Tuzle u saradnji s Udruženjem „Mladi Tuzle“ i Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla.

“Predstava je nastala kroz umjetničko-istraživački proces polaznika obrađujući temu „Identitet u prostoru i vremenu” odnosno kako to vrijeme i prostor u kojem su rođeni i u kojem odrastaju utječe na građenje njihovog identiteta? Ono čega smo, kroz rad s mladima, svakodnevno svjesni je činjenica da dosta njih želi otići iz svoje rodne države kako bi svoju budućnost, karijeru i uspjeh gradili negdje drugo.”

S obzirom na to da se našoj državi pripisuju različite negativnosti, imali smo želju da ovom predstavom predstavimo pozitivne primjere ličnosti koje su ostale u Bosni i Hercegovini dale svoj doprinos u razvoju umjetnosti, kulture, sporta i ekonomije kao i/ili ličnosti  koje, iako su otišle van Bosne i Hercegovine, ostale su u kontaktu sa svojom rodnom državom i angažovane su na poboljšanju životnih uslova građana naše zemlje ili su se vratili u našu zemlju i rade na prenošenju vlastitog znanja i iskustva na nove generacije te otvaranju radnih mjesta. Kada smo se uzeli u koštac sa ovom temom, shvatili smo da takvih ličnosti i takvih primjera ima mnogo u našoj zemlji, ali smo kroz razgovor s našim polaznicima i na njihovu inicijativu izdvojili nekolicinu njih s kojima bi oni lično voljeli porazgovarati, čuti njihovu priču, njihove uspone i padove i njihov put ka uspjehu. Tako je nastao scenarij i rediteljski koncept predstave.

U predstavi igraju: Ada Miraščić, Dani Trutović, Dario Pojer, Ema Latifagić, Ena Idrizović, Harun Kabil, Iman Husejnović, Lamija Buševac, Nejra Hukić, Nejra Omerović i Tarik Bajrić. Režiju predstave potpisuje Amra Dedić, a saradnici su Emina Morankić i Tarik Dedajić.

administrator