Spread the love

EKONOMSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U TUZLI DODIJELJEN TEDQUAL CERTIFIKAT SVJETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE ZA IZVRSNOST U OBRAZOVANJU U OBLASTI TURIZMA!

Svečanom ceremonijom danas u Amfiteatru A2 Rektorata Univerziteta u Tuzli proslavljen TedQual certifikat,

Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli dodijeljen je prestižni certifikat Akademije Svjetske turističke organizacije UN-a (UNWTO) – TedQual – za studijski program „Menadžment u turizmu“. TedQual certifikat predstavlja zlatni standard u turističkom obrazovanju, te je globalno prepoznat kao sinonim za izvrsno obrazovanje i istraživanje u oblasti turizma. U trenutku kada turistička industrija na svjetskom nivou suočava se sa enormnim nedostatkom kvalitetne radne snage, TedQual certifikat u pravo vrijeme stiže u bosanskohercegovačku akademsku zajednicu.
Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli prepoznao je važnost ovog certifikata, te je uz tehničku podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam) predano radio na unapređenju obrazovanja u turizmu kako bi dostigli standard kvaliteta koji propisuje UNWTO. Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva turizma Tuzlanskog kantona, Ekonomski fakultet je zvanično poslao aplikaciju u decembru 2022. godine, te je nakon uspješne eksterne revizije u aprilu 2023. godine, Ekonomskom fakultetu dodijeljen prestižni certifikat UNWTO.TedQual. TedQual certifikat je značajna prekretnica koja predstavlja budućnost Bosne i Hercegovine za izgradnju konkurentnog i održivog turističkog sektora.
Za medije izjave su dali rektorica Univerziteta prof.dr. Nermina Hadžigrahić, student Ekonomskog fakulteta Faris Gavranović, premijer Vlade TK Irfan Halilagić, gradonačelnik Grada Tuzla Zijad Lugavić i kao gost Karl Wurster, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BIH

administrator