Tajvan pogodio najjači potres u posljednjih 25 godina

This photo taken by Taiwan's Central News Agency (CNA) on April 3, 2024 shows a damaged building in Hualien, after a major earthquake hit Taiwan's east. At least one person was feared dead and nearly 60 injured on April 3 by a powerful earthquake in Taiwan that damaged dozens of buildings and prompted tsunami warnings that extended to Japan and the Philippines before being lifted. (Photo by CNA / AFP) / China OUT - Macau OUT - Taiwan OUT / HONG KONG OUT - RESTRICTED TO EDITORIAL USE

Spread the love

Tajvan je u srijedu pogodio potres magnitude 7,2 stupnja, najjači u posljednjih 25 godina, dobro zatresavši zgrade i izazvavši upozorenje za cunami za otoke u južnom Japanu i na FIlipinima.

elevizijske postaje objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u rijetko naseljenom istočnom gradu Hualienu, blizu epicentra potresa.

Lokalni mediji prenose da u zgradama ima zarobljenih ljudi, ali zasad nema izvješća o poginulima i ozlijeđenima.

Potres, koji je izazvao prekid struje u glavnom gradu Taipeiju, dogodio se u 7 sati i 58 minuta po lokalnom vremenu na dubini od 15,5 km kod južne obale Tajvana, izvijestila je državna seizmološka služba.

Japanski centar za potrese je objavio da je nekoliko manjih cunamija stiglo do južne prefekture Okinawe i kasnije ukinuo upozorenje na plimne valove.

Filipinska seizmološka agencija je također izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren.

Potres se osjetio u Šangaju u Kini, rekli su očevici. Kineski mediji navode da se osjetio i u Fuzhou, Xiamenu, Quanzhou i u Ningdeu u pokrajini Fujian.

Naknadna podrhtavanja tla i dalje se osjete u Taipeiju, a dosad ih je bilo najmanje 25, navode stanovnici. Više od 87.000 kućanstava je ostalo bez struje, a brzi željeznički vlakovi su zaustavljeni.

Južni tajvanski znanstveni park, u kojem je nalazi važan proizvođač poluvodiča, izvijestio je da tvrtke posluju normalno. I taj tehnološki gigant je priopćio da se proizvodnja odvija neometano.

Državna novinska agencija navodi da se radi o najjačem potresu od 1999. kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7,6 u kojem je poginulo oko 24.000 ljudi, a uništeno ili oštećeno 50.000 kuća.

This photo taken by Taiwan’s Central News Agency (CNA) on April 3, 2024 shows a damaged building in Hualien, after a major earthquake hit Taiwan’s east. At least one person was feared dead and nearly 60 injured on April 3 by a powerful earthquake in Taiwan that damaged dozens of buildings and prompted tsunami warnings that extended to Japan and the Philippines before being lifted. (Photo by CNA / AFP) / China OUT – Macau OUT – Taiwan OUT / HONG KONG OUT – RESTRICTED TO EDITORIAL USE

administrator