Spread the love

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je još dva mjeseca pritvor za uhapšenog i suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, saznaje portal “Avaza”.

Prijedlog je jutros upućen Sudu BiH, a ročište na kojem će se razmatrati prijedlog Tužilaštva zakazano je sutra u Sudu u 11 sati. 

Debevec i Mehmedagić u petak su ispitani u Tužilaštvu BiH jer je Tužilaštvo u odnosu na tačku prisluškivanja sudija i tužilaca proširilo istragu za osumnjičene za još dvije tačke. 

Jedna se odnosi na davanje počasnih iskaznica OSA-e za tri osobe, od kojih je jedna i Denisu Stojniću, a druga, kako je Debevec i prema čijem nalogu uništio spise o prisluškivanju. Na desetine ih je nestalo.

Kako je “Avaz” ranije objavio, SIPA je uspjela isključiti njihove mobitele. Debevec je koristio tri mobitela i imao je četiri kartice, Osmica je imala dva uređaja. Sve poruke sada će dobiti Tužilaštvo na uvid.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor bit će objavljeno više informacija o razlozima za proširenje istrage, kao i o razlozima za produženje mjera pritvora za osumnjičene – rečeno nam je iz Tužilaštva BiH.

administrator