Tuzla domaćin drugog Samita mladih

Spread the love

Tuzla će 17. novembra biti domaćin 2. Samita mladih, koji se održava u okviru drugog Festivala mladih, čiji je u konačnici cilj da Tuzla i Tuzlanski kanton pripreme i predaju kandidaturu za titulu Europske prijestolnice mladih 2025-26.

U okviru Samita planirano je i potpisivanje Memoranduma o partnerskom razumijevanju i strateškoj saradnji, kojim se nastoji kreirati i proširiti zajednički plan u narednih pet godina, a sve s ciljem apliciranja Tuzlanskog kantona na konkurs za Evropsku prijestolnicu mladih.

Cilj projekta je porovođenje zajedničkih, strateških aktivnosti sa ciljem poboljšanja položaja mladih ljudi u Tuzlanskom kanton i Bosni i Hercegovini, međusobnu razmjenu informacija i detaljnije upoznavanje sa svojim djelovanjem i rezultatima, sa fokusom na projekte namijenjene mladim ljudima.

– Ova izuzetna aktivnost pokrenuta je prošle godine i sve ovo što činimo pokazatelj je naše velike želje da napravimo značajan iskorak u kreiranju atmosfere u kojoj mladi neće imati želju za odlaskom. Vlada je ovu inicijativu prepoznala i već smo planirali i sredstva i resurse da podržimo Festival mladih – kazao je premijer Halilagić.

Prošlogodišnji festival inicirao je okupljanje fronta omladinskih organizacija, omladinskih radnika, institucija, kulturnih institucija, ove godine cilj i želja svih organizatora jeste da se taj front dodatno proširi i obogati, te da on dobije i institucionalnu snagu, saopćeno je iz Vlade TK

 

administrator