Tuzlak (23) osvojio 4 prve nagrade na najvećem svjetskom studentskom takmičenju iz matematike

Spread the love

Azur Đonlagić je rođen u Tuzli, ima 23 godine. Ostvario je zapažene uspjehe na više od 70 takmičenja, osvajač je 4 prve nagrade na IMC-u, najvećem studentskom takmičenju iz matematike na svijetu.

Azura još od djetinsva privlači kreativni rad, kao i bavljenje prirodnim naukama. Ispred osnovne škole “Novi Grad” i gimnazije KŠC “Sv. Franjo” je osvajao visoke plasmane na preko 70 takmičenja iz nekoliko oblasti: najznačajnije iz matematike, informatike i fizike, ali također iz hemije, engleskog i latinskog jezika, i sl.

Upisao je prvobitno studij matematike u Tuzli, ali ubrzo se prebacio i završio bachelor na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu, pri tome nastavivši sa međunarodnim studentskim takmičenjima. Na istom univerzitetu piše magistarski rad, uporedo studirajući završnu godinu i na Univerzitetu Paris-Saclay u Parizu, gdje trenutno i živi.

Glavni cilj na kojem radi jeste da životnim radom doprinese nekom značajnom pomaku na polju teorijske matematike.

Također ima želju objaviti i roman, vjerovatno na polju klasične ili naučne fantastike. Želi ostavriti sve svoje ambicije, uklopiti sa zdravim i normalnim, svakodnevnim, porodičnim životom.

Ostvario je zapažena postignuća na preko 80 đačkih i studentskih takmičenja, izdvaja 4 prve nagrade na IMC takmičenju – najvećem studentskom takmičenju iz matematike na svijetu, kao član zvaničnih državnih reprezentacija Bosne i Hercegovine iz matematike i informatike učestvovao je na ukupno 3 balkanske i 3 svjetske olimpijade, od čega je osvojio jedno srebro (JBMO 2014), dvije bronze (BOI i IOI 2017) i jednu počasnu nagrada (IMO 2017).

administrator