U Austriji se očekuje pad temperatura i do – 20 stepeni, snijeg stiže i do Beča

Spread the love

Iako je Austrija u novu godinu ušla sa visokim temperaturama, ovog vikenda stiže zahlađenje i snježne padavine koje će sići i do niskih nadmorskih visina.

Decembar je zauzeo 15. mjesto među najtoplijim mjesecima svih vremena, a prvih nekoliko dana januara također su bili izuzetno topli. Danas, na primjer, temperature mogu doseći i +15 stepeni lokalno na istočnom ruba Austije.

Iako je Austrija u novu godinu ušla sa visokim temperaturama, ovog vikenda stiže zahlađenje i snježne padavine koje će sići i do niskih nadmorskih visina.

Decembar je zauzeo 15. mjesto među najtoplijim mjesecima svih vremena, a prvih nekoliko dana januara također su bili izuzetno topli. Danas, na primjer, temperature mogu doseći i +15 stepeni lokalno na istočnom rubu Alpa.

U subotu će u cijeloj zemlji padati kiša i snijeg sa slabim do umjerenim intenzitetom. Linija snježnih padavina uveliko varira, ali će zahvatiti veliki dio zemlje. Snijeg će padati u velikoj mjeri u noći na nedjelju, uglavnom na malim nadmorskim visinama. Snježne padavine će najvjerovatnije zaobići samo jug zemlje.

I u nedjelju će padati veće snježne padavine, a tada će stići i do juga na kratko u jutarnjim satima. Tokom dana padavine će postati slabije i koncentrišu se na sjeverni dio Alpa, piše Heute.

Gotovo u cijeloj Austriji za vikend će se formirati debeo snježni pokrivač. U Podunavlju i na istoku moguće je oko 5 do 15 centimetara snijega, a od istoka do zapada u Beču se očekuje između 10 i 15 centimetara.

Temperature će pasti ispod – 20 stepeni

U četvrtima Vienna Woods je moguće očekivati i oko 20 centimetara snijega. Općenito više snijega, obično 20 do 30 centimetara, pada u Gornjem Waldviertelu i u Sjevernim Alpima iznad oko 800 metara. U noći na nedjelju pojačat će se jak sjeverac na istoku, što će povećati opasnost od snježnih nanosa na izloženim područjima istočnog ruba Alpa.

administrator