U Beogradu završen deseti postizborni protest

Spread the love

Vučić optužio opoziciju za krađu narodne volje

U Beogradu je u srijedu navečer završen 10. postizborni protest, dok je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio opoziciji da “neće dopustiti da ukradu izbore” na kojima je njegova stranka osvojila gotovo 47 posto glasova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je optužio opoziciju da želi ukrasti “narodnu volju”, a međunarodne promatrače da svojim stajalištima o izbornim neregularnostima podupire namjere opozicije koja se “unaprijed spremala” da ne prizna izbore i započne proteste

Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) je, prema podacima državnog izbornog povjereništva, osvojila je 46,72% glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 17. decembra, uz tijesnu pobjedu u Beogradu, gdje opozicija vjeruje da je pobijedila, ali da je pokradena brojnim zloupotrebama.

Koalicija “Srbija protiv nasilja” druga je na izborima sa 23,56 posto glasova, a treća Socijalistička partija Srbije sa 6,56 posto.

“Sveta je narodna volja, glas naroda je glas Boga. Nećemo im dati da ukradu ništa. Izbori (uz ponavljanje glasova na desetak izbornih mjesta) završavaju 30. decembra, pa idemo polako na konstituiranje Skupštine, stvaranje Vlade i to je to”, rekao je Vučić večeras za provladinu TV Pink.

Opoziciji je poručio da im je samo on zapreka, ali da će ostati “čvrst kao stijena”.

Na proteste zbog sumnje u regularnost izbora održanih 17. decembra opozicija pozvala je koaliciju lijevog centra “Srbija protiv naslja”, a zahtjevima za poništavanje izbora, ponajprije u Beogradu, u posljednja dva dana pridružio se i dio desne konzervativno-nacionalne oporbe – pokret Dveri i Nova demokratska stranka Srbije.

Zahtjeve opozicije podupire protestnim skupovima i neformalna grupa Borba-Studenti protiv nasilja, koja je ove sedmice u dva navrata blokirala Ministarstvo države uprave i loklane samouprave zahtjevajući uvid u birački popis zbog sumnje u hiljade upisanih takozvanih fantomskih birača.

Istodobno, opozicijska zastupnica i nositeljica liste “Srbija protiv nasilja” Marinika Tepić u svom 10. danu štrajka glađu poručuje da neće odsustati i da njezina odluka o štrajku nije usmjerena ka domaćim institucijama već ka međunarodnoj zajednici.

„Moj štrajk glađu i ova radikalna odluka nije ni usmjerena ka Vučiću, ni ka domaćim institucijama zato što su oni suučesnici”, rekla je za TV N1 Tepić, navodeći da su “i tužiteljstvo i policija i Ministarstvo državne uprave i loklane samouprave” sudionici izborne krađe, a ponajprije Aleksandar Vučić “kao mastermind tog lopovskog inženjeringa”.

Tepić od međunarodne zajednice očekuje da uspostavi povjerenstvo sa pomatračima i pravnim stručnjacima kako bi se sve sumnje, primjedbe i zapažanja sumirali u jadan zaključak i učinila sveobuhvatna “revizija da bi se moglo doći do poništavanja izbora”.

Istodobno, opzicija tvrdi da je svim nadležnim institucijama predala brojne dokaze, video snimke i podatke koji nedvojbeno dokumentiraju i dokazuju izbornu krađu.

Na temelju svih tih dokaza o zlouoporebama i kupnji glasova tužiteljstvo  mora pokrenuti istragu, pozvati svjedoke i raditi svoj posao da se utvrdi istina o izbornom inžinjeringu za kojim je posegnula vlast prije i na sam dan izbora 17. decembra.

“Građani se osjećaju nezaštićeno i nesigurno”, rekao je večeras za N1 predsjednik opozicione Stranke slobode i pravde i članice koalcije “Srbija protiv nasilja” Dragan Đilas.

Opozicija je za četvrtak najavila novi protest u 18 sati ispred državnog izbornog povjerenstva, a u petak je građane na protest u središtu Beograda pozvala inicijativa skupine uglednih javnih osoba ProGlas, koja je u izbornoj kampanji pozivala na masovan odziv birača.

administrator