U BiH prošli mjesec registrovano 948 novih automobila

Spread the love

Trend prodaje novih vozila u Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini se bitno razlikuje. Dok kupci u EU kupuju uglavnom benzince i hibride, bosanskohercegovački građani, odnosno pravna lica i dalje najviše vjeruju dizelima.

Broj registrovanih vozila u Evropskoj uniji u februaru zabilježio je rast od 10,1 posto, zahvaljujući porastu prodaje na glavnim tržištima poput Njemačke, Francuske i Italije. Međutim, kupci u razvijenoj Evropi svoje povjerenje najviše daju benzincima (35,5 posto), klasičnim hibridima HEV (28,9 posto), pa tek onda dizelskim (12,9 posto) i električnim (12 posto) automobilima.

S druge strane, u Bosni i Hercegovini, broj registrovanih novih putničkih i lakih komercijalnih vozila u februaru je također u “plusu” za više od 15 posto u odnosu na drugi mjesec prošle godine, što je dijelom zasluga i prestupne godine i dužeg februara ove godine. Naime, prošli mjesec smo prvi put registrovali 948 novih automobila, od čega 805 putničkih (85 posto) i 143 privredna vozila (15 posto), podaci su koje bilježi IDDEAA.

Za razliku od strukture u Evropskoj uniji, skoro polovinu registracija u našoj zemlji čine dizelaši, posebno što 80 posto dizelskih vozila završava u rukama pravnih lica, odnosno firmi i institucija BiH. Dakle, najveći broj novoregistrovanih automobila u drugom mjesecu ove godine zabilježili su automobili pogonjeni dizelskim gorivom (45,6 posto), mada ni benzinci nisu bili previše daleko (42,2 posto).

Ako gledamo broj registracija svih hibridnih vozila, uključujući klasična HEV, priključna PHEV i blago hibrdina vozila MHEV, njih je tek 97 primjeraka ili 10,2 posto registrovano protekli mjesec. Vjerovatno bi broj hibrida na našim ulicama bio veći da je Vijeće ministara BiH ranije smanjilo carinsku stopu na ovaj tip vozila s 15 na 5 posto.

I dok je u EU svako osmo registrovano vozilo bilo električno, bh. građani su prošli mjesec registrovali svega šest električnih vozila, tako da njihov udjel i dalje ostaje na minornih 0,63 posto. Međutim, iako subvencije još nisu “aktivne”, kupci ovih vozila će ih moći retroaktivno realizovati do kraja godine, ukoliko Vlada Federacije BiH usvoji najavljeni program o sufinansiranju za ovu godinu.

Međutim, nemoć bosanskohercegovačkog tržišta najbolje oslikava struktura između fizičkih i pravnih lica. Naime, nešto malo iznad trećine tržišta (36,4 posto) od ukupnog broja registrovanih vozila u prošlom mjesecu pripada fizičkim licima. U statistici registracija po markama, Škoda je i dalje lider bh. tržišta sa više od 21 posto novoregistrovanih vozila ispred Volkswagena i Toyote.

Valtertuzlanski.com/Klix.ba

administrator