U Japanu otvorena dva počasna konzulata Bosne i Hercegovine

Spread the love

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koju je predvodio šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH Zlatan Burzić, boravila je u Japanu od 22. do 24. januara kada su otvorena dva počasna bh. konzulata u toj zemlji, u prefekturama Wakayama i Tsukuba.

Burzić je tom prilikom uručio patentna pisma počasnim konzulima BiH Ikedai Tokihiro i Nagaiu Yasu.

Tokom boravka u Japanu delegacija je održala sastanak sa bivšim premijerom Japana Taro Aso, aktuelnim potpredsjednikom Liberalno demokratske stranke (LDP), kao i niz sastanaka sa predstavnicima japanskog Ministarstva vanjskih poslova i lokalnih nivoa vlasti.

Razmatrana su konkretna pitanja o razvoju saradnje u oblasti obrazovanja, razmjene studenata, unapređenja turizma i ekonomske saradnje. Dogovorena je saradnja na multilateralnom planu za naredni period, te je pokrenuta inicijativa za ukidanje viznog režima za građane BiH.

Pored Burzića u bh. delegaciju su bili ambasador BiH u Japanu Mato Zeko, pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne poslove Aida Hodžić i ministar-savjetnik u Ambasadi BiH u Tokiju Mile Nikolić, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

administrator