U najljepši mali grad u Italiji svi hrle da probaju “smrdljivi sladoled”

Spread the love

Crveni luk je simbol grada, koji kuhari dodaju gdje god mogu – uključujući i deserte, poput popularnog sladoleda.

Naći ćete jedan od najljepših talijanskih gradova na jugu Italije, u Kalabriji. Tropea je omiljena destinacija Talijana zbog spoja mora, sunca, umjetnosti, kulture, gastronomije i gostoprimstva, a prije tri godine i službeno je proglašena najljepšim malim gradom u Italiji. Biser Tirenskog mora nalazi se na rtu, između zaliva Gioia i Santa Eufemia.

Prepoznatljivi simbol grada je velika stijena na kojoj se nalazi svetište Santa Maria dell’Isola, ali među vrijednim arhitektonskim i kulturnim ljepotama naći ćete i plemićke palače iz 18. i 19. stoljeća, zbog kojih je Tropea dobio nadimak Mala Atina u Kalabriji.

Pogled na vulkan

Mnogi hodočasnici posjećuju manastir kako bi vidjeli vizantijski portret Bogorodice iz 12. vijeka, koja se, prema predanju, ukazala biskupu u Kalabriji i upozorila ga na zemljotres. Biskup je prenio poruku građanima koji su napustili grad da izbjegnu katastrofu koja se zaista dogodila. Stepenice uklesane u stijenu prije više stotina godina vode do manastira i pruža se nezaboravan pogled. Kada dođete do vrha, možete uživati u pogledu na baštu iza crkve, a imaćete i pogled na obližnju plažu i sam grad. Ako imate sreće, čak možete vidjeti aktivni vulkan Stromboli odozgo po vedrim danima.

Glavica crvenog luka na noćnom ormariću

Osim po svojoj arhitekturi, Tropea je poznata i po crvenom luku, za koji se vjeruje da su ga donijeli Feničani prije 4.000 godina. Čak je i Plinije Stariji hvalio ljekovitost tropeskog luka kao prirodnog lijeka za razne bolesti. Cipolla rossa di Tropea Calabria je također zaštićena oznakom geografskog porijekla. Lagan i sladak, ovaj crveni luk se jede svjež, u salati, mariniran ili pripremljen na bezbroj načina. Nekada je bila osnova svakog nonina sofrita, aromatične mješavine luka, šargarepe i celera. Koristila se i za liječenje prehlade, kašlja i grlobolje: glava bi se prepolovila i ostavila na noćnom ormariću, blizu kreveta. Luk se koristio i za smanjenje otoka i svraba u slučaju ujeda insekata, ali se jeo i za imunitet.

Aromatični gelato sladoled

Crveni luk je postao neodvojivi simbol grada, a kuvari postali njegovi ambasadori. Kuvari ga dodaju gdje god mogu, uključujući i sladoled, koji je prava atrakcija. Okus i miris nisu suptilni, jako je uočljiva jaka aroma slatkog crvenog luka. Ako vas put odvede u Tropez, možete probati sladoled od luka u Gelateriji Tonino, ali nemojte propustiti mirnije okuse, poput pistacija. No, u Kalabriji ćete ovaj luk najčešće naći na tanjirima za predjelo, posut origanom, uz kruh, sir, masline i nduju – kobasicu koja se zahvaljujući svojoj mekanoj teksturi lijepo razmazuje.

administrator