Spread the love

Pod sloganom “Volim da se ne bojim”

Pod sloganom “Volim da se ne bojim” u Sarajevu je održana peta po redu LGBT parade. Učesnici događaja prošetali su od Historijskog muzeja do Trga Susan Sontag, gdje se od 19 sati održava dvosatni program.

Dolaskom na Trgu ispred Pozorišta sudionici parade održali su govor u kojem su poručili da žele da su vidljivi, da su otpor i revolucija, te da ne idu nikuda.Iznijeli su brojne zahtjeve nadležnima, poručivši da “neće više dozvoliti institucijama da ih ušutkuju”, te da “žele da im se omogući dostojanstven život i glasan protest”.Poslali su poruku da ne pristaju na diskriminaciju i stigmatizaciju.

– Prisiljavaju nas na šutnju i skrivaju sa porodičnim okupljanjima. Mi nismo nasilnici i nasilnice. Mi smo osobe koje trebaju i moraju biti ravnopravne po svim parametrima. Sve ove ulice su naše i sva porodična okupljanja su i naša porodična okupljanja. Imamo pravo jednake šanse pri zapošljavanju jer naša seksualna orijentacija i identitet nisu mjerilo naših kompetencija i vještina – kazala je, između ostalog – iznijela je zahtjeve Anisa Pračić Šehić, jedna od organizatorica.Između ostalog, poručeno je da se “traži donošenje Zakona o javnim okupljanjima po europskim standardima”.

– Ne želimo više čekati na jedno od osnovnih prava, a to je pravo na porodičan život. Nemojte se praviti da ne postojimo. Zahtjevamo da prepoznamo naše obitelji u zakonodavstvu. Mi već pet godina ističemo potrebu za donošenjem zakona za istospolna partnerstva što je sramota naših institucija što ga ne donose jer naše obitelji dijele iste porodične vrijednosti kao i vaše. I naše porodice su svetinje, poštovanje i ljubav – to je dom – navela je.Također, zahtijevaju se i izmjene Krivičnog zakona gdje će precizno biti navedeno djelo koje potiče na mržnju i javno izazivanje te poticanje na mržnju na temelju rodnog i seksualnog identiteta.- Tražimo da omogućimo transrodnim osobama promjenu oznake spola bez obzira na to jesu li transrodne osobe odlučile da skroz prođu tranziciju promjene spola ili ne. Nije na vama da odlučujete i dajete dozvolu tijelu i rodnom identitetu. Volimo da postojimo kao transrodne, nebinarne i

aseksualne osobe jer smo svi autentični građani i građanke koji doprinose progresivnom, ekonomskom, kulturnom i političkom razvoju ovog društva – dodala je Pračić Šehić.Za kraj je poručila i da želi poslati poruku nadležnima da spriječe femicid, “jer je deset žena ubijena u posljednjih nekoliko godina dok se oni ograđuju od propusta u sustavu kojeg su takvog napravili i izražavaju saučešće”.Nakon obraćanja uslijedio je prigodan glazbeni program koji će trajati do 21 sat.

I ove godine skup su osiguravale jake policijske snage. Na terenu je bio prisutan veći broj pripadnika MUP-a i policijskih vozila.Kako je saopćeno iz policije, šetnja od Muzeja do Trga protekla je bez ijednog incidenta.Prethodno su se, već od 16 sati, sudionici okupili kod Historijskog muzeja, noseći sa sobom transparente na kojima piše “Naša ljubav nije grijeh”, “Želimo okupljanje bez policijske izolacije”, “Oslobodimo institucije od homofobije”, “Glas protiv fašizma”. ..

Neki od učesnika nosili su i palestinske kefije, u znak solidarnosti sa narodom Palestine, a organizatori su ranije poručili da je osim zastave sa dugim bojama, jedina dozvoljena i palestinska zastava.- Tema ovogodišnje povorke ponosa odnosi se na nasilje. Dio kampanje bio je približiti društvo koje svakodnevno doživljava LGBT osobe u svakodnevnom životu. Vjerujemo da će biti više ljudi nego do sada, tema nasilja je bliska svima nama – kazala je uoči šetnje Ivana Arapović, jedna od organizatorica. Dodala je da se teži ka tome da “jednog dana bude povorka koja će biti otvorena za sve i da svako može prisustvovati”.

– Ali ono što je bitno jeste da su se policijske mjere u odnosu na protekle godine značajno smanjile – primijetila je Arapović.

Zbog ovog događaja od 18 do 22 sata izmijenjen je režim saobraćaja u pojedinim ulicama, a od 16 sati došlo je i do izmjena u odvijanju javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo. 

administrator