U Škodi nemaju dileme: Ostajemo vjerni benzincima i dizelašima

Spread the love

Sve dok kupci ne odluče drugačije

Škoda ne odustaje od svoje klasične ponude: proizvodnja motora s unutrašnjim sagorijevanjem nastavlja dok tržište ne pokaže drugačije želje.

U okružju gdje krovna Volkswagen grupa snažno naginje elektrifikaciji, premda Škoda ima i uspješni električni modele Enyaq, ipak zadržava svoj pravac vodeći se potrebama kupaca više nego industrijskim trendovima.

Dok evropska regulativa sugerira kretanje prema vozilima bez emisija, stvarnost pokazuje drugačiju sliku. Klaus Zellmer, predvodnik Škode, stoji čvrsto iza odluke da se nastavi s proizvodnjom tradicionalnih motora, temeljeći se na stvarnim zahtjevima kupaca, a ne na regulatornim ambicijama.

Evropa možda teži izbacivanju vozila na fosilna goriva, ali Škoda prepoznaje da kompletna tranzicija nije tako jednostavna. Iako su neki proizvođači, poput Opela, postavili rokove za prelazak na električne pogone, Škoda zadržava realističan pristup, pružajući tržištu ono što ono traži, piše portal motor.es.

Nove izvedbe modela kao što su Škoda Superb i Škoda Kodiaq, te osvježena Octavia potvrđuju ovaj stav, nudeći i dalje opcije motora s unutarnjim izgaranjem uz dodatak elektrificiranih varijanti. Zellmer naglašava važnost izbora za kupce, od fosilnih goriva do električnih alternativa, stavljajući potrebe i želje kupaca na prvo mjesto.

Iako se evropski propisi i ambicije za smanjenjem emisija zagušuju, Škoda i dalje istražuje inovativna rješenja, uključujući raspravu o sintetičkim gorivima kao potencijalnom odgovoru na izazove smanjenja emisija.

Sa stajalištem koje odražava razumijevanje i prilagodljivost, Škoda nastavlja “ploviti” kroz nestabilno tržišno okruženje, ističući važnost realističnog pristupa u suočavanju s budućnošću automobilske industrije.

Sličnu je poruku nedavno poslao i Mercedes koji je “na velika zvona” još 2021. najavio da će se 2025. godine 50 posto udjela u prodaji odnositi na električne i plug-in hibridne automobile, na sada je taj cilj pomaknut za 2030. godinu.

Dakle i Mercedes smanjuje očekivanja u prodaji električnih modela zbog pada interesa kupaca, te će suprotno prethodnim najavama nastaviti razvijati termalne motore i hibridne automobile i nakon 2030. godine.

administrator