Spread the love

U Tuzli i Živinicama proglašena je epidemija krzama (morbili), a među zaraženima je najviše djece starosti do šest godina, potvrdila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Pored krzamaka, zabrinjava i rast broja oboljele djece od velikog kašlja ili hripavca (pertussis), zbog čega je na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla uspostavljeno posebno odjeljenje u kojem su izolirana zaražena djeca, dok su djeca zaražena morbilim liječe na Klinici za zarazne bolesti.

Obje bolesti sprječavaju se vakcinacijom, koja nije na odgovarajućem nivou, što predstavlja glavni uzrok širenja bolesti.”Izostanak vakcinacije djece određene starosne dobi osnovni je razlog za povećanje broja oboljelih od morbila i pertusisa. Obaveza ordinirajućih doktora je da pregledaju vakcinalni karton djeteta koje se upisuje u vrtić ili školu te da obavijeste roditelje da je dijete propustilo primiti propisane vakcine. Ta obavijest treba ići i inspekcijskim organima koji vrše nadzor nad provođenjem imunizacije. Postoje i novčane sankcije, a ne znam da li se one provode”, kaže epidemiolog Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo TK.

Amer Čustović, načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor, istaknuo je da je pokrivenost vakcinama nešto iznad 60 posto, a potrebno je 95 posto da bi bili sigurni.”Mi u Bosni i Hercegovini imamo najkraću paletu vakcina u okruženju. U okruženju okruženja imamo vakcinaciju protiv HPV virusa, zatim pneumokoknu vakcinu, veoma bitnu, a odaziv je kudikamo bolji. Ne znam zašto je kod nas to tako. Ovo je samo indikator šta se može desiti. Imamo puno težih bolesti koje se mogu pojaviti. Na zapadnoj hemisferi je iskorijenjena dječija paraliza, ukoliko se ovaj trend nastavi ne znamo što se može desiti. Vakcine su sigurne, kvalitetne i učinkovite”, kaže Čustović.U Tuzlanskom kantonu, prema podacima ZJZ TK, u ovoj godini zabilježeno je 48 potvrđenih slučajeva zaraze morbilima i 13 slučajeva pertusisa.”Trenutno liječimo 13 djece oboljele od velikog kašlja. Radi se o nevakcinisanoj djeci do trećeg mjeseca života s teškim kliničkim slikama, koja su na oksigenoterapiji… U interesu djece otvorili smo infektivno odjeljenje u našoj klinici. Taj broj raste i preko vikenda će, vjerojatno, biti i veći. Liječenje traje najmanje 15 dana, a može trajati i do tri sedmice. Pertusis ostavlja posljedice na dišne ​​puteve, pa ta djeca mogu imati kronične alergijske astme, bronhitise, laringitise…”, kaže Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječje bolesti UKC-a. -a Tuzla.Ervin Alibegović, pomoćnik direktora UKC-a za nastavu i znanstveno-istraživački rad, istaknuo je da ova medicinska utanova raspolaže s dovoljnim brojem testova, kadra i lijekova te da se pacijenti prije prijema u bolnicu testiraju na morbile, pertusis, respiratorni sincicijski virus (RSV). ), utjecaju na Covid-19.”Situacija je složena, jer ove bolesti imaju sličnu kliničku sliku. Opći simptomi su povišena temperatura, muka, gađenje, povraćanje te zbog toga imamo obavezu testiranja sve djece koja se jave na Kliniku”, rekao je Alibegović.Kada su u pitanju morbili, Topalović ističe da pokrivenost djece prvom i drugom dozom iznosi 62 posto, što znači da više do 1.300 djece svake godine ostaje nevakcinisano.”Kada se dostigne kritična masa nevakcinisane djece to je podloga za širenje virusa. Epidemija morbila smo imali 2015. godine i evo sada.

Proglašenje epidemije znači da moramo pojačati nadzor na provođenje higijensko-epidemioloških mjera”, navodi Topalović.

Načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla Rahima Jahić potvrdila je da se u posljednjih mjesec dana u prijemnu ambulantu javlja između 40 i 50 pacijenata.”Od Nove godine smo hospitalizirali 29 oboljelih od umrlih, a pacijenti su najčešće djeca starosti oko godinu dana. Iz Živinca je hospitalizirano 25 djece, a ostatak je iz Tuzle. Niti jedno dijete nije bilo vakcinisano, a na moje pitanje zašto, dobila sam dogovor roditelja da ne vjeruju vakcinama i da ne žele vakcinaciju”, navodi Jahić.

administrator