Uložili su 400 miliona KM. A koliko će zaraditi?

Spread the love

U Varešu je jučer označen početak rada rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH, što je najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini. Ceremoniji održanoj tim povodom prisustvovali su brojni bh. i međunarodni zvaničnici.

Rudnik olova, cinka i srebra izgrađen je od strane lokalnih radnika, dobavljača i posluje u skladu s najvišim ESG standardima. Vlasnik kompanije Adriatic Metals BH je firma Adriatic Metals Holdings BiH Limited sa sjedištem u Londonu.

Premijer Nermin Nikšić rekao je jučer na otvaranju da je BiH dobila najsavremeniji rudnik u Evropi i jedan od najboljih u svijetu.

– Današnji dan će ostati zabilježen u istoriji kao početak rada jedne od najvećih investicija u BiH od sticanja nezavisnosti. Izvedbom ovog Projekta, pokazali smo svijetu da je naša zemlja dobar domaćin i dostojna velikih investicija i projekata – rekao je Nikšić.

Kako je ranije rečeno iz kompanije, u projekt je dosad uloženo oko 400 miliona KM.

No, zanimljiva je i informacija koliko novca će sam investitor zaraditi. Naime, prema procjenama iz dokumenata ove kompanije, ukupna zarada, dakle dobit nakon poreza, iznosit će milijardu i 62 miliona dolara, piše BiznisInfo.ba.

Riječ je, dakle, o nešto manje od 2 milijarde maraka koliko će dobiti dioničari ove kompanije.

Naravno, s obzirom da se cijene ruda stalno mijenjaju, ovaj iznos može biti manji ili veći. Osim toga, pitanje je da li će biti otkrivana i otvarana i nova nalazišta, što bi dodatno uvećalo vrijednost projekta.

Novac će im početi pristizati već od ove godine. Iskopavanja će se vršiti 15-ak godina, ali će najveći dio zarade doći u narednih 5 godina. Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto.

administrator