Vlad TK : Data saglasnost za penzionisanje radnika bivših privrednih preduzeća

Spread the love

Vlada TK je dala saglasnost na Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restruktuiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, a kojeg će provesti JU Služba za zapošljavanje TK, a za što je Vlada u Kantonalnom budžetu osigurala 0,5 miliona KM.

U skladu sa ranije donesenom odlukom Vlade TK, ovim će se izvršiti uplata doprinosa i naknada za ukupno 19 radnika Rudnika nemetala Kladanj, Fortune d.d. Gračanica, Hidrotehnike d.o.o. Kladanj, Unioninvest – mašinske montaže d.o.o. Tuzla, Remontmontaže d.d. Tuzla i Bosnia valves d.o.o. Tuzla.

Od ukupno planiranih 0,5 miliona KM, za uplatu obračunatih, a neuplaćenih doprinosa i naknada, Vlada je danas odobrila potrebnih ukupno 101.938,11 KM, za socijalno zbrinjavanje – uplatu obračunatih, a neuplaćenih doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje, doprinosa za nezaposlene i doprinose od prirodnih i drugih nesreća, zaposlenika koji su stekli uslov za penzionisanje, a ostali su bez radnog angažmana u privrednim društvima prema kojima Vlada TK vrši ovlaštenja i obaveze po osnovu državnog kapitala, i za privredna društva u privatnom vlasništvu, a koja su nekad bila u državnom vlasništvu za koje je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uplatilo doprinose za PIO/MIO, koji su ispunili uslove za penzionisanje.

administrator