Spread the love

Ali je u državnim službama je odobrila povećanje osnovice za obračun plaća

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić (SDP) gotovo godinu dana nakon imenovanja smilovao se da se 12. marta sastane s predstavnicima penzionera, o čemu Vlada FBiH nije izvijestila javnost, a izvještava o svim mogućim susretima.

Sastanak na kojem su bili i dopremijer Toni Kraljević, resorni ministar Adnan Delić i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić sa penzionerima je održan kako bi im rekli da od njihovih zahtjeva nema ništa jer nema para. Rečeno im je da mogu očekivati ​​povećanje aprilskih penzija za jedan ili dva posto!?Budžet Federacije BiH najveći je do sada i iznosi skoro 7,5 milijardi KM!

Više nas ništa ne može iznenaditi od ove Vlade FBiH 

Penzioneri od januara traže isplatu 13. penzije u iznosu od 670 KM zbog galopirajuće inflacije, traže aprilsko usklađivanje penzije za pet posto i izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u vezi sa usklađivanjem penzije. Inzistiraju da se penzije više ne usklađuju prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena već prema rastu ličnog dohotka u FBiH i potrošačke korpe.- Prema ovom praćenju rada Vlade Federacije BiH, penzionere više ništa od njih ne može iznenaditi. Oni kada su ovakav odnos uspostavili s najbrojnijom populacijom, penzionerima, kakav je tek odnos prema nekim manjim grupacijama. Obično Vlada ili politike gledaju da iz svega toga profitiraju u smislu privlačenja podrške određene populacije, a populacija penzionera u izbornoj godini vrlo je zanimljiva.

Vlada rizikuju da u ovoj godini na nižim razinama vlasti, odnosno, lokalnom nivou imaju grupaciju najbrojniju protiv svojih politika. Oni uopće nisu uvažili ova velika inflatorna kretanja i da pomognu penzionerima u smislu prevladavanja te ekonomske krize

 Državna služba je dobila povećanje osnovice za obračun plaća, ne samo na razini Federacije već i na razini kantona i općina. Policija isto tako.

Uz sve to imamo posebnu isplatu neoporezive pomoći od po 2.500 KM gdje je većina u privatnom sektoru to polovično isplatila. I nelogično je da najugroženija kategorija stanovništva penzioneri ne dobiva pomoć od Vlade. 

administrator