Vlada TK od vlasti u FBiH traži putnu deblokadu

Spread the love

Hitno početi raditi na četiri ključne dionice

Na području TK je više od petine registriranih vozila u FBiH, ali taj kanton nema niti kilometar brže ceste, a ni autoputa.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila zaključak kojim od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i javnih poduzeća nadležnih za cestogradnju, traži angažman na putnoj deblokadi ovog kantona.Na danas održanoj sjednici Vlada TK prihvatila je informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK o statusu strateških projekata iz oblasti cestovne infrastrukture na području ovog kantona.- Svjedoci smo da je tuzlanska regija najrazvijenija regija u BiH sa aspekta privrede i velikih privrednih sistema, ali i da je budući razvoj privrede TK prije svega zbog saobraćajne blokade.

Kako se u informacijama navodi na području TK u 2023. godini ukupno je registrirano 149.965 vozila, što je oko 20,26 posto ili više od jedne petine od ukupnog broja registriranih vozila u FBiH, a oko 12,15 posto u odnosu na ukupan broj registriranih vozila u BiH. Poznato je da se značajan dio financijskih sredstava od kojih se financira izgradnja, rekonstrukcija i sanacija autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta osigurava od naknada koje se plaćaju prilikom registracije motornih vozila, pa se postavlja pitanje hoće li se to adekvatno vratiti kada je u pitanju ulaganja u izgradnju autocesta, brzih i magistralnih cesta na području TK – navodi se u saopćenju Vlade TK.

Istovremeno TK je, dodaje se, kada su u pitanju izdvajanja njegovog stanovništva po osnovu akcize za utrošeno gorivo i naknade prilikom registracije vozila, prvi ili drugi u FBiH, a nema izgrađen niti jedan metar brže ceste ili autoceste, te ima izrazito nerazvijenu mrežu magistralnih cesta. .- U tom smislu, da bi se riješio problem saobraćajne blokade potrebno je poduzeti hitne aktivnosti na realizaciji strateških projekata za TK u oblasti cestovne infrastrukture, a to su izgradnja autoceste Orašje – Tuzla kao dio autoceste Sarajevo-Beograd, izgradnja autoceste Tuzla – Žepče kao dio. autoceste Sarajevo-Beograd, izgradnja brze ceste Kalesija-Tuzla-Doboj te modernizacija magistralne ceste Tuzla – Sarajevo – navodi se u danas prihvaćenoj informaciji.

S tim u vezi, današnjim zaključkom Vlada TK zatražila je od Vlade FBiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, JP “Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine”, JP “Ceste FBiH” i Agencije za vodno područje rijeke Save da intenziviraju aktivnosti na realizaciji strateških projekata iz oblasti cestovne infrastrukture na području TK i to: projekat izgradnje autoceste Tuzla-Brčko-Orašje, kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd, projekat izgradnje brze ceste Zvornik-Tuzla-Doboj uz regulaciju korita rijeke Spreče uz pristupanje hitnoj realizaciji sanacije dijela magistralne ceste M4, Tuzla. – Doboj od benzinske pumpe Junuzović Kopex do mjesne zajednice Berkovica i projekat izgradnje dionice magistralne ceste M-l8 Šićki Brod – Kladanj i rekonstrukcija magistralne ceste na području TK te projekat izgradnje brze ceste Tuzla – Sarajevo.

Pored navedenog, Vlada TK danas je zatražila i otvaranje operativnog ureda JP “Ceste Federacije BiH” i JP “Autoceste FBiH” na području TK, a sve u cilju unapređenja aktivnosti na održavanju, rekonstrukciji i izgradnji mreže magistralnih cesta, brzih cesta i autocesta na području TK. ovog kantona.

administrator