Vulkan tutnji, erupcija sve bliže: “Imate pet minuta za pokupiti stvari i kućne ljubimce”

Spread the love

Stanovništvo jugozapadnog Islanda i dalje je u iščekivanju erupcije vulkana koji tutnji ispod poluotoka Reykjanes. Civilna zaštita tvrdi da se mjesecima neće moći vratiti kući čak ni ako do erupcije ne dođe

Ribarski grad Grindavik evakuiran je prije sedam dana dok je magma tutnjala i vijugala pod zemljom usred nekoliko hiljada potresa. Seizmička aktivnost ostavila je pukotinu koja prolazi kroz grad, potiskujući tlo i za više od metar.

Islandski meteorološki ured najavio je u srijedu da postoji značajna vjerojatnost da će se erupcija dogoditi negdje duž tunela od magme dugog 15 km, te da je glavna očekivana lokacija erupcije područje sjeverno od Grindavika u blizini planine Hagafell, javio je AFP.

Grindavik, grad s 3400 stanovnika, nalazi se na poluotoku Reykjanes, oko 31 milju jugozapadno od glavnog grada Reykjavika i nedaleko od zračne luke Keflavik, glavnog islandskog objekta za međunarodne letove. Obližnje geotermalno odmaralište, jedna od glavnih turističkih atrakcija Islanda, zatvoreno je najmanje do kraja novembra zbog opasnosti od vulkana.

Ljudima u Grindaviku dopušteno je da se vrate na pet minuta kako bi spasili vrijedne stvari i kućne ljubimce.

Vulkanski sistem na poluotoku Reykjanes eruptirao je tri puta od 2021., nakon što je bio u mirovanju 800 godina. Prethodne erupcije dogodile su se u udaljenim dolinama bez nanošenja štete.

Island se nalazi iznad vulkanskog žarišta u sjevernom Atlantiku i u prosjeku ima erupciju svakih četiri do pet godina. Najrazornija u posljednje vrijeme bila je erupcija vulkana Eyjafjallajökull 2010., koja je izbacila ogromne oblake pepela u atmosferu i danima prizemljila letove diljem Evrope zbog straha da bi pepeo mogao oštetiti motore aviona.

stručnjaci kažu da bi nova erupcija vjerovatno proizvela lavu, ali ne i oblak pepela.

administrator