Zašto je upravo Južna Afrika pokrenula proces protiv Izraela u Hagu

Spread the love

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas je započeo proces protiv Izraela kojeg je pokrenula Južnoafrička Republika tužbom za genocid u Gazi. U prvom ročištu Južnoafrička Republika je iznijela optužbe, a odbrana Izraela će iznijeti svoj stav dan kasnije. Južnoafrikanci i dalje podržavaju palestinsku ideju a ova zemlja je poduzela rijedak korak podizanja tužbe za genocid protiv Izraela. Zbog čega se ova država odlučila na ovaj korak pojašnjava tekst Associated Pressa.

Južnoafrička Republika ne spada u “tešku kategoriju” diplomacije i geografski je daleko od sukoba. Ali njezin vladajući Afrički nacionalni kongres, kojeg je aktivist i političar Nelson Mandela vodio od oslobodilačkog pokreta protiv apartheida do političke stranke u vladi, zadržao je svoje snažno propalestinsko stajalište čak i nakon Mandeline smrti 2013, navodi se u tekstu naslovljenom ‘Podrška Nelsona Mandele Palestincima nastavlja se s tužbom Južne Afrike za genocid protiv Izraela’.

“Bili smo uz Palestince i nastavit ćemo stajati uz našu palestinsku braću i sestre”, rekao je Mandelin unuk, Mandla Mandela, na propalestinskom skupu u Cape Townu u oktobru, nekoliko dana nakon napada Hamasa na jugu Izraela koji je potaknuo rat u Gazi. Mandla Mandela, zastupnik Afričkog nacionalnog kongresa, nosio je crno-bijelu palestinsku maramu oko vrata dok je govorio pred velikom masom.

Zajednička borba

Nelson Mandela redovno je spominjao nevolje Palestinaca. Tri godine nakon što su aparthejd i vladavina bijele manjine demontirani u Južnoj Africi i Mandela je izabran za predsjednika na historijskim izborima za sve rase 1994., zahvalio je međunarodnoj zajednici na pomoći. Dodao je: “Ali predobro znamo da je naša sloboda nepotpuna bez slobode Palestinaca”.

Mandela i južnoafrički lideri nakon njega poredili su ograničenja koja je Izrael postavio Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali s tretmanom crnih Južnoafrikanaca tokom apartheida, uokvirujući ta dva pitanja kao temeljna o ljudima potlačenim u njihovoj domovini. Izrael je južnoafričkoj vladi apartheida dobavljao sisteme naoružanja i održavao tajne vojne veze s njom sve do sredine 1980-ih, čak i nakon što je javno osudio aparthejd.

administrator