Zastupnički dom izglasao: Službeno pokrenuta istraga o opozivu Joea Bidena

Spread the love

U Domu se preispituje je li Joe Biden imao koristi od inostranih poslova svog 53-godišnjeg sina Huntera, nekoliko sati nakon što je mlađi Biden odbio poziv da svjedoči iza zatvorenih vrata.

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je sinoć formalizaciju istrage o opozivu predsjednika Joea Bidena, prenosi Reuters.

Za odobrenje istrage glasao je 221 zastupnik, protiv je bilo njih 212. U Domu, koji je inače pod kontrolom republikanaca, preispituje se je li Biden imao koristi od inozemnih poslova svog 53-godišnjeg sina Huntera Bidena, nekoliko sati nakon što je mlađi Biden odbio poziv da svjedoči iza zatvorenih vrata.

Republikanci tvrde i da su Biden i njegova porodica imali koristi od odluka u kojima je Biden stariji učestvovao dok je bio potpredsjednik SAD-a, od 2009. do 2017. godine.

Bijela kuća odbacila je istragu kao neutemeljenu i politički motiviranu. Biden se priprema za mogući revanš na izborima 2024. sa svojim republikanskim prethodnikom Donaldom Trumpom. Trump je prvi predsjednik u historiji SAD-a koji je dva puta opozvan i trenutno se priprema za četiri krivična suđenja.

administrator