Životna priča Mirke Federer, supruge slavnog tenisera

Spread the love

Bila je vjerena za bogatog Arapa, ali njeno srce ipak je ukrao Federer

Mirka Federer redovno privlači pažnju javnosti i važi za jednu od najpoznatijih supruga. Rođena je kao Miroslava Vavrincova 1. aprila 1978. godine u Čehoslovačkoj. Sa dvije godine, njena porodica je emigrirala u Švicarskoj. Počela je da igra tenis sa devet godina nakon što je na jednom turniru upoznala Martinu Navratilovu.

Njen najviši svjetski plasman bio je 83, 2000. Iste godine je predstavljala Švicarsku na Ljetnim olimpijskim igrama u Sidneju, Australija, gdje je upoznala Rogera Federera. 2002. su zajedno igrali u dublu na Hopman kupu. Mirka je bila prinuđena da se povuče iz tenisa 2002. godine zbog povrede stopala.

Ubrzo nakon poznanstva, uplovili su u ljubavnu vezu. Zanimljivo je da Mirka u tom momentu nije bila slobodna, odnosno bila je vjerena za bogatog Arapina, ali njeno srce ipak je ukrao Federer.

Kada je shvatila da je zaljubljena u slavnog tenisera, raskinula je vjeridbu, pokušavajući godinama da sakrije taj postupak od očiju javnosti.

Sedam godina nakon završetka karijere zbog povrede koju je imala, Mirka staje na ludi kamen sa Federerom. Par se vjenčao 2009. godine, a Mirka je istakla da joj je on bio najveća podrška.

– Roger mi je bio najveća utjeha tokom tih osam mjeseci oporavka od povrede. Vratio mi je moj teniski život. Kada je on pobjeđivao, bilo je to kao da ja pobjeđujem, rekla je Mirka jednom prilikom.

Zanimljivo je da se par dva puta ostvario u ulozi roditelja dobivši blizance. Prvi put je Mirka donijela na svijet dvije djevojčice Milu Rouz i Charlin Rivu, a drugi put dva dječaka Lea i Lenija, pa će Rogerove porodične fotografije i u budućnosti biti neodoljive i ispunjene dječijim osmjesima.

Federerovu i Mirkinu djecu nismo imali prilike često da viđamo. Trudio se Federer da svoj život drži u privatnosti i malo detalja je dolazilo iz njegovog doma, pogotovo kada su djeca u pitanju. Iako su se pojavljivala povremeno na turnirima, nismo mogli često da ih vidimo.

Iako im je otac jedan od najuspješnijih i najbogatijih sportista svih vremena, djeca Rogera Federera sama zarađuju novac za džeparac. Prije nekoliko godina, teniser je otkrio na koji način su njegova djeca uspela da zarade za džeparac.

– Kao i posljednjih nekoliko godina, iznajmili smo kuću za vrijeme trajanja Indijan Velsa pošto smo prosto navikli tako. Kada je Majami u pitanju onda smo u hotelu, ali u svakom slučaju volimo da znamo, naravno zbog djece i njihove rutine, gdje ćemo spavati”, rekao je Feder i nastavio:

“U Indijan Velsu je dosta drugačije, djeca su stalno u bazenu ili neprestano trče oko njega, a od ove godine su napravili i štand za prodaju limunade na ulici. Samo u utorak su zaradili 70 dolara, ali mi nisu dali ništa. Bilo je sjajno, nažalost – ja nisam bio tu jer sam imao obaveze i treninge u kompleksu, ali znam da su imali odličan dan i da su komšije bile veoma velikodušne”.

Mnogi su bili oduševljeni načinom na koji su Federer i Mirka vaspitali svoju djecu, budući da živimo u vremenu u kojem je došlo do poremećaja vrijednosti.

Valtertuzlanski.com / Azra

administrator