Zvanično je: Švedska je od danas 32. članica NATO saveza

Spread the love

Helsinki i Stockholm istovremeno su najavili svoju kandidaturu za ulazak u NATO 2022., kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu.

Nakon dva stoljeća neutralnosti i dvije godine od kada je aplicirala, Švedska danas je službeno postala 32. članica NATO-a, što je velik korak za zemlju koja se dosad držala vojne nesvrstanosti kako ne bi navukla bijes Moskve.

– Zvanično je Švedska je sada 32. članica NATO-a, zauzimajući mjesto koje joj pripada za našim stolom. Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku sigurnijom, a cijelu Alijansu sigurnijom. Radujem se podizanju njihove zastave u sjedištu NATO-a u ponedjeljak, napisao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na društvenoj mreži X.

Podsjetimo, Rusija je prošle sedmice obećala poduzeti “protumjere” kao reakciju na pristupanje Stockholma savezu, što će ovisiti “o uslovima i opsegu integracije Švedske u NATO”. Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlazom na s Baltičko more s, naravno, izuzetkom Rusije, članice Atlantskog saveza.

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Državama, historijski su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tokom hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom Savezu. Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba sa Norveškom 1814. godine.

Helsinki i Stockholm istovremeno su najavili svoju kandidaturu za ulazak u NATO 2022., kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu. Ruski predsjednik Putin je, podsjetimo, pokrenuo rat protiv Ukrajine te je kao jedan od razloga naveo “širenje NATO-a”. Obzirom da je zbog njegovog rata protiv Ukrajine NATO postao jači za dvije ekonomski i vojno moćne članice, jasno je da je postigao upravo suprotno od onog što je želio.

Prema anketi radija SR emitovanoj u petak, većina Šveđana smatra da je njihova zemlja podnijela “previše žrtava” radi članstva u NATO-u, ali priznaje ipak da je sigurnost Švedske tim članstvom ojačana.

Pristupanje Švedske NATO-u popraćeno je zaoštravanjem retorike njenih šefova, pa je tako glavni zapovjednik oružanih snaga Micael Byden u januaru izjavio da se njegovi sunarodnjaci “moraju mentalno pripremiti za rat”. Uz kandidaturu za NATO, Švedska je početkom decembra potpisala i sporazum kojim SAD-u daje pristup 17 vojnih baza na njenom tlu.

administrator