Zvanično otvoren 29. SFF: Sarajevo postalo centar regije

Spread the love

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu počeo je 29. Sarajevo Film Festival koji će trajati do 18. augusta.

Publika će u narednim danima imati priliku uživati u gledanju više od 200 filmova.

SFF je otvoren projekcijom filma “Kiss the Future” (“Poljubite budućnost”) režisera Nenada Čičina-Šaina, koji govori o opsadi Sarajeva te koncertu grupe U2.

“Kiss the Future” opisuje iskustva zajednice, koja je nastavila raditi stvarati i živjeti u gradu tokom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rock i punk muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production. U njemu se pojavljuju U filmu se pojavljuju Bono, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Crvenim tepihom večeras su prošetali Bono Vox, The Edge te poznata novinarka Christiane Amanpour, autor filma, te ostala ekipa i učesnici filma, između ostalih, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Boris Šiber, Srđan Gino Jevđević.

Film priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih i prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Ovaj dokumentarni film je imao specijalnu gala premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano više od 220 filmova iz cijelog svijeta, od čega 49 premijera iz regije.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 23 filma će zabilježiti svjetsku, 2 međunarodnu, 21 regionalnu i 3 bosanskohercegovačku premijeru. Projekcije filmova bit će prikazane na više od 30 lokacija u Sarajevu, a brojne projekcije biće prikazane i u Mostaru i Tuzli.

Ove godine, čast domaćina ceremonije otvaranja 29. Sarajevo Film Festivala pripala je talentiranom glumcu Lazaru Dragojeviću.

Valter.com/Raport.ba

administrator