Amela Skenderović: Mlada politička snaga Luksemburga na europskoj sceni

Spread the love

Amela Skenderović je mlada političarka koja se ističe svojim angažmanom u Demokratskoj partiji Luksemburga (DP).

Rođena 1995. godine u Luksemburgu, Amela je izrazito dobro pozicionirana unutar DP-a, što je rezultat njenog predanog rada i aktivnosti unutar stranke. Ona je članica Izvršnog odbora DP-a te istovremeno obnaša dužnost predsjednice Mladih demokrata za grad Esch-sur-Alzette.

Nakon impresivnih rezultata koje je postigla na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Luksemburgu, Amela je odlučila kandidirati se za Evropski parlament. S obzirom na svoju političku angažiranost i postignuća, nije iznenađujuće što je na nedavnoj konvenciji DP-a odlučeno da bude nositeljica liste stranke za predstojeće izbore koji će se održati od 6. do 9. juna 2024. godine.

Luksemburg ima šest zastupnika u Evropskom parlamentu, a kao nositeljica liste, Amela Skenderović ima realne izglede da postane jedna od tih zastupnika. Njena politička vizija naglašava važnost obrazovanja za sve građane te pristup izbjeglicama, što je osobito snažno povezano s njenim porijeklom. Roditelji Amele Skenderović su Bošnjaci koji su izbjegli iz Crne Gore, što dodatno naglašava njen osjećaj povezanosti s tim pitanjima.

Njezina priča od djetinjstva izbjeglice do istaknute pozicije kao vodećeg kandidata na listi DP-a simbolizira snagu Luksemburga i Evrope. Kroz svoj politički angažman, Skenderović naglašava važnost jakog Luksemburga unutar snažne Evrope, te ističe kako je Luksemburg snažan samo ako je i Evropa snažna. Njena poruka “Zajedno možemo prevladati izazove koji su pred nama” poziva na jedinstvo i suradnju u suočavanju s izazovima suvremenog doba.

administrator