Austrija pooštrava kazne za nesavjesne vozače, automobili će se čak i oduzimati

Spread the love

Austrija pooštrava kazne za prebrze vozače. Od marta 2024. vozači koji prebrzo voze neće samo podlijegati visokim novčanim kaznama već im se u ekstremnim slučajevima može i oduzeti automobil.

Kriteriji prema kojima će se oduzimati vozila su:

U urbanim područjima: Ako se dopuštena brzina prekorači za više od 60 km/h, automobil se može odmah oduzeti na dvje sedmice.

Izvan naselja: Ako se prekorači brzina za više od 70 km/h, vozilo se može oduzeti na licu mjesta na dvije sedmice.

Trajno: Nećete dobiti auto nazad u svim slučajevima. Ako vozite preko 80 km/h u urbanim sredinama ili preko 90 km/h izvan grada, vozilo vam može biti trajno oduzeto. Potom će se naći na aukciji u Austriji, piše Fenix Magazin, prenosi Index.

Evo pregleda kazni za prekoračenje brzine u Austriji:

Blaga prekoračenja brzine: Ako prekoračite brzinu za manje od 20 km/h, kazna se obično određuje kao novčani prekršaj. U zavisnosti od visine prekoračenja brzine, kazna se kreće od 30 do 70 eura,pišu Vijesti

Srednja prekoračenja brzine: Ako prekoračite brzinu za 20 do 40 km/h, to se smatra srednjim prekoračenjem brzine. Kazna za srednje prekoračenje brzine u Austriji može iznositi od 70 do 160 eura, a uz kaznu se može dodati i oduzimanje bodova sa vozačke dozvole.

administrator