Bećirović – Marfi: SAD neće dozvoliti ugrožavanje mira i nezavisnosti BiH

Spread the love

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom SjedinjenihAmeričkih Država u Bosni i Hercegovini Majklom Marfijem (Michael Murphy). Razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se suočava Bosna iHercegovina. Dr. Bećirović je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smije ignorisati i da nadležni organi moraju djelovati u skladu s Dejtonskim mirovnimsporazumom i Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, kao i konačnim odlukama
Ustavnog suda BiH.

Ambasador Marfi je istakao da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska. Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Također, sagovornici su naglasili da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje nijednom entitetu u Bosni i Hercegovini.

Ambasador SAD-a Majkl Marfi je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine, te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum.
Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine i da ne postoje izvan države Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne
predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu politiku.

Tokom razgovora dr. Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Također, rekao je da okolnosti u našoj zemlji, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a za ubrzanje neophodnih reformi.

administrator