15. lipnja 2024.

Bećirović: Podrška SAD ključna za BiH

Spread the love

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ocijenio je da sastanak s pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Jamesom O’Brienom …

… i jučerašnji sastanak sa Sjevernoatlantskim vijećem nisu rezultat slučajnosti, već da predstavljaju ozbiljnu poruku i jasan signal.

– Prisan odnos između BiH i SAD-a postoji od sticanja nezavisnosti naše zemlje. SAD kontinuiranim prisustvom u BiH pokazuje izrazitu podršku za našu zemlju – kazao je Bećirović nakon sastanka s O’Brienom.

Bećirović tvrdi da je za BiH veoma bitno da je pomoćnik državnog sekretara SAD-a podvukao punu podršku evroatlantskoj i multietničkoj BiH te da SAD čvrsto stoji uz BiH.

Naglasio je da je sastanku sa O’Brienom kazao da još uvijek traje otvoreni udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak te da je cilj separatista da razbiju dvije ključne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Takvoj politici pružit ćemo snažan otpor zajedno sa našim ključnim saveznicima. Naša budućnost i budućnost SAD-a su višestruko povezane, jer građani obje zemlje vjeruju u multietničko društvo zajedničkog života, poštovanja i tolerancije – kazao je.

Bećirović je istakao da je BiH bazirana na tim idejama i vrijednostima već stotinama godina te da iskustvo iz bliske prošlosti samo potencira značaj ulaganja za odbranu tih vrijednosti.

– U tom smislu, konkretna pomoć SAD-a koje prirodno razumiju prednosti tih vrijednosti, od fundamentalnog značaja je za dalji razvoj BiH kao funkcionalne i multietničke demokratije – kazao je.

Bećirović je zaključio da današnja posjeta na najbolji mogući način simbolizira prijateljstvo dviju zemalja te nastavak dobrih bilateralnih odnosa i jake saradnje u brojnim oblastima.

Valtertuzlanski.com/FENA

administrator