Golub proveo osam mjeseci u indijskom zatvoru, optužen da je špijunirao za Kinu

Spread the love

ndijska policija je oslobodila goluba optuženog da je kineski špijun i pustila ga natrag u divljinu.

Ovu pernatu životinju su zadržali policajci nakon što je uhvaćena u maju prošle godine u blizini luke u Mumbaiju, izvijestila je novinska agencija Press Trust of India.

Ptica je na nogama imala dva prstena s riječima koje su izgledale kineske. Detektivi su posumnjali da je golub umiješan u špijunažu i zarobili ga, prije nego što su ga poslali u bolnicu za životinje Bai Sakarbai Dinshaw Petit u Mumbaiju, piše Sky News.

Međutim, nakon osam mjeseci u zatočeništvu pokazalo se da se radi o ptici porijetlom s Tajvana koja je pobjegla i odletjela u Indiju.

Policija je zatim odobrila prijenos ptice Bombajskom društvu za prevenciju okrutnosti prema životinjama, gdje su veterinari u utorak oslobodili lažno optuženu pticu.

Inače, golubovi su korišteni u špijunaži i borbama kroz historiju. Britanske snage su ih u Prvom i Drugom svjetskom ratu koristile za slanje poruka.

Golub po imenu Gustav donio je prve vijesti o Danu D u Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon što je dopisnik napisao izvještaj i priložio ga ptici dok je slijetala na Sword Beach u Normandiji 6. lipnja 1944. godine.

Indija je također ranije zatvarala ptice zbog sigurnosnih strahova. Godine 2020. sumnjičava policija u Kašmiru koji je pod kontrolom Indije uhvatila je goluba koji je pripadao pakistanskom ribaru. Istragom je utvrđeno da ptica nije bila špijun, već je jednostavno preletjela granicu između dvije zemlje.

Godine 2016. još je jedan golub uhvaćen nakon što je navodno pronađen s porukom koja je prijetila indijskom premijeru Narendri Modiju.

administrator