Četiri članice EU priznat će Palestinu do jula

Hibernian v Celtic Cinch Scottish Premiership 28/10/2023. Celtic fans hold up Palestine flags during the Cinch Scottish Premiership match between Hibernian and Celtic at Easter Road, Edinburgh, Scotland on 28 October 2023. Edinburgh Easter Road Midlothian Scotland Editorial use only , Copyright: xPaulxPhelanx PSI-18307-0042

Spread the love

Veliki šok za Izrael

Španija će priznati nezavisnost Palestine do jula, rekao je španski premijer Pedro Sanchez novinarima u ponedjeljak i bit će “jedna od četiri zemlje koje će zajedno priznati Palestinu”, prenosi Reuters.

Španski premijer Pedro Sanchez potvrdio je u ponedjeljak, u sklopu turneje po Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, da će Španija priznati nezavisnost Palestine do jula . Prema njegovim riječima, uskoro će se u Evropskoj uniji formirati “kritična masa” ljudi, što će potaknuti još više država članica da priznaju Palestinu.

Među njima je i Slovenija, koja je krajem marta potvrdila da je spremna da zajedno sa ostalim partnerima prizna Palestinu. Pored Španije, Irska i Malta trebale bi zajednički priznati nezavisnost Palestine.

Sanchez je 22. marta, tokom sjednice Evropskog vijeća, rekao da će to učiniti kada se za to “steknu okolnosti i akcija bude djelotvorna”.

Slovenački premijer Robert Golob naglasio je da su on i njegove kolege razgovarali o uslovima pod kojima bi se moglo provesti priznanje Palestine.

Odluku četvorke pozdravio je i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. On smatra da je dobra ideja ako je njena svrha pokretanje procesa obnavljanja bliskoistočnog mirovnog procesa.

Sanchez je u ponedjeljak izrazio očekivanje da će se sukob u Gazi okončati prije evropskih izbora 9. juna.

Izrael je na odluku kvarteta iz EU odgovorio rekavši da je njihov plan “nagrada za terorizam” koja bi smanjila mogućnost rješavanja sukoba u Gazi.

administrator