Pod sankcijama SAD-a su predsjednici, ministri, tužioci, premijeri…

Spread the love

Dugo im neće svanuti

Ratni zločini, udar na državu, korupcija, veze sa organizovanim kriminalom, razlozi su zbog kojih je spisak domaćih crnolistaša dug, a dabome i raznolik

Priče o američkim sankcijama ponovo su se razbuktale. Bankovni računi zatvoreni, crnolistaši brinu gdje će leći hiljade maraka plate. Nije sigurno da će odustati od izjava kojima poručuju da ni ranije nišu išli u Sjedinjene Američke Države, da tamo nemaju imovinu… sve kako bi umanjili značaj sankcija. Ono što jeste sigurno je da sankcije nisu čarobni štapić za rješavanje ovdašnjih problema, ali pokazuju zube.

DUG SPISAK

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan jučer je ponovio ono što slušamo već duže vrijeme, “da su sankcije udar na RS i institucije, udara se na ministre, predsjednika Republike, predsjednika Vlade…”

Izgleda da pravi problemi za crnolistaše tek slijede. Kako Anna Morris, vršiteljica dužnosti pomoćnika sekretara za finansije SAD-a, nedavno reče: “Svi ozbiljno shvataju američke sankcije. Isti je slučaj i ovdje. Važno je shvatiti da nekada efekti sankcija neće odmah biti javno vidljivi, jer možda neće odmah imati direktan uticaj na sankcionisane”.

Istakla je i da uvođenje sankcija obično nije iznenađenje. Istina je da se malo ko u Bosni i Hercegovini iznenadio kada je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, završio na američkoj crnoj listi. Društvo mu na listi pravi i jedna od najodanijih saradnica Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH. Odaniji su mu svakako njegovi nasljednici, kćerka i sin, Gorica i Igor Dodik, koji su sankcionisani jer ih Amerikanci vide kao ključne u Dodikovoj mreži, kao one koji omogućavaju njegovu korupciju i podržavaju destabilizirajuće politike. Firma Fruit Eco na crnoj je listi SAD-a jer je u vlasništvu Dodikovih. Ista sudbina je ispisana i za Global Liberty, Agro voće i Agape.

Podsjećamo da je i Dodikov stranački kolega Nikola Špirić pod američkim sankcijama, pa i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković i ministar pravde tog bh. entiteta Miloš Bukejlović. Alen Šeranić, ministar zdravlja RS-a, također je pod američkim sankcijama, ali i ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić. Sljedeća je predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić, a potom savjetnik predsjednika RS-a Branislav Okuka i Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika RS-a. I šef Predstavništva RS-a u Rusiji Duško Perović u ovom je društvu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara (HDZBiH) je pod sankcijama Amerike, kao i bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA). Sankcijama je obuhvaćen i Osman Mehmedagić Osmica, bivši šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Sankcije nisu zaobišle ni jučer razriješenu tužiteljicu Tužilaštva BiH Dianu Kajmaković. Nije ona jedina iz pravosudne zajednice koju je poklopio talas sankcija, na listi su i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, ali i Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a BiH.

Sankcije je tada dobio sada već bivši predsjednik PDA Mirsad Kukić, a nije im pobjegao ni Asim Sarajlić, visokorangirani član SDA, te Amir Zukić, dugogodišnji generalni sekretar SDA.

Dakle, na crnu listu SAD-a uvršteni su predsjednici, ministri, tužioci, premijeri… Impresivno, zar ne? A pobrojani su tek dio spiska. Ratni zločini, udar na državu, korupcija, veze sa organizovanim kriminalom, razlozi su zbog kojih su “pocrnjeli”. Spisak naših ljudi na američkoj crnoj listi itekako je dug, dabome i raznolik po sastavu. Nije da se i ranije nije dešavalo da naši dužnosnici, kompanije i razne organizacije “pocrne”. Većina tih organizacija više ne postoji, a neke osobe nisu dočekale da im se sankcije ukinu, pa su sa ovog spiska skinute tek nakon smrti.

Na listu je dospio i Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA. Milovan Cicko Bjelica, osnivač SDS-a i Bakir Alispahić, ratni ministar MUP-a RBiH, također su pocrnjeli. Također, na crnoj američkoj listi je i Srpska demokratska stranka.

Savo Cvjetinović, zvani Tigar, iz Bijeljine nalazi se u neslavnom društvu crnolistaša koje su SAD sankcionisale zbog djelovanja u firmi BN Inžinjering, a koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

Alternativna televizija jedini je medij iz BiH (za sada) na spisku nepoželjnih u SAD-u.

Treba spomenuti i kontroverznog biznismena povezivanog sa trgovinom drogom Nasera Kelmendija i njegov hotel Casa Grande, koji su na američkoj crnoj listi već duži niz godina.

ZLOČINCI I SRODNICI

Na crnoj listi je i manje poznata firma Puma security sa sjedištem u Mostaru.

Listu nastavlja Bosanska idealna futura koja je na crnu listu uvrštena zbog veza sa Al-Qaidom i talibanima. Među osobama na američkoj crnoj listi su brojni optuženi i osuđeni ratni zločinci, njihovi bliski srodnici, prijatelji i saradnici. To društvo čine Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Stanislav Galić, Goran Hadžić, Momčilo Mandić, zatim Milan i Sredoje Lukić.

Na listi su i jedan od osnivača HDZ-a BiH Ante Jelavić, te kćerka Radovana Karadžića Ljiljana Zelen-Karadžić.

Valtertuzlanski.com /Oslobođenje.ba

administrator