23. lipnja 2024.

Da li je opasno koristiti mobilni telefon tokom grmljavine

Spread the love

Američka Nacionalna meteorološka služba objašnjava – visina, šiljasti oblici i izolacija su dominantni faktori koji kontrolišu gdje će grom udariti

Već znate da, između ostalog, ne treba stajati ispod drveta, držati se za metalnu ogradu ili biti pod tušem dok grmi. Međutim, sigurni smo da ste se nekada zatekli napolju tokom grmljavine i zapitali da li će vaš pametni telefon privući grom ukoliko pozovete taksi ili ako provjerite društvene mreže.

Metalni predmeti

Iako su pametni telefoni kakve danas poznajemo već duže od 15 godina u masovnoj upotrebi, još postoji veliki broj nedoumica kada je njihovo korištenje u pitanju, a „da li je opasno koristiti telefon tokom grmljavine“ je jedna od njih.

Pravo je vrijeme da tu nedoumicu razriješimo jednom zasvagda, i to ne samo za telefone već i za druge prenosive uređaje koji se napajaju baterijom.

Ukoliko se brinete da li vaš pametni telefon može da privuče grom, odgovor je ne. Bez obzira na to što se u njemu nalaze metalne komponente, rizik od udara groma prilikom telefoniranja ili upotrebe telefona nije ništa veći nego da u ruci držite ključeve ili metalni novac. A koliko je opasno držati metalne predmete u ruci?

– Telefoni, mali metalni predmeti, nakit… ne privlače gromove. Ljude udara grom jer se nađu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Pogrešno mjesto je bilo gdje napolju, a pogrešno vrijeme je grmljavina u blizini – kaže Džon Džeseniju, stručnjak iz američke Nacionalne meteorološke službe, prenosi SmartLife.

Mit da telefoni privlače gromove nastao je prije mnogo godina, a u međuvremenu je uspio da se proširi bez ikakvog osnova za iznesene tvrdnje.

Mnogo dezinformacija

Medicinska profesija je svjesna postojanja raznih dezinformacija koje kruže o ovoj temi, a dr. Meri En Kuper s Univerziteta u Čikagu se bavila upravo tim pitanjem u svom radu o povredama nastalim usljed udara groma:

– Medicinska literatura i medicinska praksa obiluju primjerima mitova koji nastaju iz pogrešno pročitanih, pogrešno citiranih ili pogrešno protumačenih informacija, koje se zatim propagiraju bez daljnjeg istraživanja.

Kako tvrdi dr. Kuper, „iako mnogi izvještaji o povredama nastalim usljed udara groma uključuju ljude koji su koristili mobilne telefone, ovi izvještaji su posljedica sveprisutnosti ovih uređaja, kao i nepažnje njihovih korisnika na vremenske uvjete, te nemaju nikakve veze sa samim telefonima“.

Američka Nacionalna meteorološka služba objašnjava – visina, šiljasti oblici i izolacija su dominantni faktori koji kontrolišu gdje će grom udariti.

administrator