23. lipnja 2024.

Kosovo od sutra ukida dinar, Vučić ljut

Spread the love

KOSOVSKI dužnosnici potvrdili su da od 1. februara počinje primjena uredbe Središnje banke Kosova (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, uz prijelazno razdoblje da bi se građani prilagodili toj uredbi.

Prema ranijoj objavi CBK jedina dopuštena valuta na Kosovu bit će euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa.

Zabrana uporabe dinara

Ta odluka u praksi znači zabranu uporabe dinara, službene valute Srbije koja se do sada koristila u svim većinskim srpskim enklavama na Kosovu.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcionira na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinski srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

Beograd: Tom odlukom vlasti u Prištini pokušavaju protjerati srpski narod s Kosova

Beograd je u međuvremenu optužio vlasti u Prištini da tom odlukom pokušavaju ukinuti dijalog i protjerati srpski naroda s Kosova, a predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da je uvjeren da to međunarodna zajednica neće dopustiti.

On je zatražio od Europske unije i međunarodne zajednice pritisak na Prištinu da povuče odluku, a u međuvremenu se u srijedu navečer sastao s veleposlanicima država Kvinte – SAD-a, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Francuske. No poslije tog sastanka objavljeno je da  “neće biti nikakvog saopštenja”.

“Svaka formalna riječ bila bi suvišna”, poručeno je medijima iz Vučićeva ureda.

administrator