Direktno iz Washingtona: “Sada je jasno kako će Amerikanci reagirati ako Dodik odluči…”

Spread the love

Oni neće dopustiti da se to dogodi. BiH se neće raspasti. Molim zlonamjerne duše da se odmore dan-dva, napisao je Puljić.

Dva lovca F-16, “borbeni sokolovi”, Američkog vazduhoplovstva izvela su jučer bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog.

Let ova dva borbena aviona podržao je i KC-135 Stratotanker, avion koji je osigurao dopunu goriva u zraku za F-16 letjelice.

Iz Ambasade SAD-a su kazali da se radi o kopneno-zračnoj vježbi Vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH, te poslali jasnu poruku da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, te da će oni djelovati ukoliko neko to pokuša promijeniti.

Stratotanker je napravio više krugova na potezu od Bosanskog Petrovca skoro do Žepča

Prema objavljenoj grafici, nakon što je doletio u zračni prostor BiH Stratotanker je napravio više krugova na potezu od Bosanskog Petrovca skoro do Žepča. Tom prilikom je dio leta bio i iznad RS-a, tačnije iznad Teslića, Kotor Varoši… Pojedini mediji su prenijeli kako su se motori aviona čuli i iznad Banjaluke.

Nakon letova, iz Ambasade SAD-a su saopćili da su Specijalne jedinice Kopnene vojske SAD-a i Oružane snage Bosne i Hercegovine u regiji Tuzle i Brčkog završile uspješnu bilateralnu obuku zrak-zemlja s kontrolorima zajedničkog napada na terminalima (JTAC) i dva F-16 Fighting Falcona američkih zračnih snaga.

“Obuka je bila dio napora američkih snaga da razmijene taktike, tehnike i procedure s OS BiH, kao i da pokažu predanost Sjedinjenih Država osiguranju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Sjedinjene Države neće stajati po strani dok se Daytonski mirovni sporazum i institucije BiH dovode u pitanje”, jasno su poručili.

Nakon ove objave Ambasade SAD-a u BiH oglasio se i poznati bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

“Valjda je sada svakome jasno kako će Amerikanci reagirati ako Dodik odluči otcijepiti RS od BiH”, naveo je Puljić na društvenoj mreži X te istakao:

“Oni neće dopustiti da se to dogodi. BiH se neće raspasti. Molim zlonamjerne duše da se odmore dan-dva i da pišu svoje gluposti o nečemu drugom. Evo teme – kako smo ispali glupi”, napisao je Puljić. 

administrator