Evo šta vam je potrebno da pokrenete vlastiti obrt ili firmu

Spread the love

Za vas je istražio Bosnainfo.ba: Samostalno obavljanje djelatnosti odnosno obrt je najjednostavniji organizacioni oblik poslovanja.

Mnogi od nas sigurno su mnogo puta došli na ideju o pokretanju vlastitog biznisa. Rad od 8 do 16 ima svoje mane, poput ograničenog slobodnog vremena i lokacije, odnosno činjenice da skoro cijeli dan sjedite za stolom ili ste u najgorem slučaju na nogama. No, on također ima svoje prednosti. Jedna od njih, ako ne i najveća, je financijska sigurnost koju vam takav posao pruža.

Ulaskom u vlastiti biznis nećete odmah postati bogati jer iza svakog biznisa stoji puno truda, rada i znoja. Ali, ono čega se svi u početku pribojavaju je što ako biznis propadne, a s njime odu i vaši uloženi novci? S druge strane, osjećaj slobode kad ste sami svoj šef teško je s bilo čime usporediti. Stoga, trebate odlučiti.

Sljedeći korak je pitanje šta otvoriti – obrt ili d.o.o.“?

Za sve one koji trenutno imaju nedoumice ili nisu informirani o razlikama između osnivanja obrta i društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), Bosnainfo je istražila osnovne razlike između ova dva oblika, te o prednostima i nedostacima oba vida, kao i ono najbitnije šta vam je sve potrebno da bi pokrenuli vlastitu firmu.

Pored ova dva, postoje razni drugi oblici pravnih subjekata kao što su dioničko društvo, udruženje, fondacija, predstavništvo, društvo sa neograničenom odgovornošću itd. međutim u ovom tekstu ćemo se obaviti sa dva najčešća oblika osnivanja pravnih subjekata na teritoriji Federacije BiH.

Samostalno obavljanje djelatnosti odnosno obrt je najjednostavniji organizacioni oblik poslovanja.Prednosti obrta u odnosu na d.o.o. su mnogobrojne. Za početak, registracija obrta je puno jeftinija, a sam obrt je puno lakše ugasiti/zatvoriti nego li d.o.o..

Troškovi registracije samog obrta se razlikuju od općine do općine, zbog čega se u nekim dijelovima BiH obrt može otvoriti uz minimalne naknade do 50 KM, a u nekim je za samu registraciju djelatnosti bez dodatnih troškova potrebno i do 200 KM.

Jeste li spremni riskirati?

Ako ste i dalje ustrajni u ideji da pokrenete vlastiti posao, potrebno je odrediti koja je vaša specijalnost. Jako ste dobri u marketingu ili prodaji? Imate oko za modu? Imate zanimljiv stil pisanja? Nadareni ste za šminkanje? Radite odlično frizure? Vaša specijalnost je jedan od glavnih faktora koji određuju hoće li vaša poslovna ideja rezultirati uspjehom.

Vlasnici obrta u svakom trenutku mogu pauzirati svoj posao, kao i svoju djelatnost svesti na sezonski rad, što je još jedna od prednosti otvaranja obrta u Federaciji BiH.

Ono što je vrlo bitno naglasiti, za pojedine obrtničke djelatnosti nije potreban poslovni prostor. Pa tako, za primjer, vlasnici informatičkih obrta svoj posao mogu obavljati iz vlastitog doma, što u slučaju d.o.o. nije moguće.

Također, vlasnici obrtničkih djelatnosti svoje proizvode i usluge mogu nuditi po dosta nižim cijenama, obzirom da kroz fakturu ne prolazi PDV. Zašto? Iz razloga što obrtnici ne ulaze u sistem PDV-a ukoliko su njihova godišnja primanja manja od 50 hiljada maraka.

Ko može pokrenuti obrt?

Svako lice uz ispunjavanje opštih i posebnih uvjeta u skladu sa Odredbama Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima može obavljati obrt kao:

OSNOVNO ZANIMANJE – ako nije u stalnom radnom odnosu;

DOPUNSKO ZANIMANJE – samostalnim radom i ako je u stalnom radnom odnosu, te lice koje je ostvarilo pravo na penziju sa 65 godina starosti ili 40 radnog staža;

DODATNO ZANIMANJE – isključivo putem zaposlenika koji će biti u stalnom radnom odnosu kod vlasnika obrta;

ZAJEDNIČKI OBRT – dvoje ili više fizičkih lica mogu zajednički obavljati obrt uz obavezu potpisivanja ugovora o zajedničkom obavljanju obrta.

.Za razliku od obrta, društvo s ograničenom odgovornošću d.o.o, je društvo koje osniva jedno ili više pravnih ili fizičkih lica radi obavljanja određene djelatnosti pod zajedničkom firmom unošenjem udjela u unaprijed dogovoren osnovni kapital.

Za obaveze društva sa ograničenom odgovornošću član društva odgovara svojim udjelom. Zakon o privrednim društvima FBiH detaljnije propisuje da društvo ima status pravnog lica, koje se stiče danom upisa u sudski registar. Minimalan iznos osnovnog kapitala ovog društva bez obzira na broj osnivača iznosi 1.000 KM.

isti kao kod obrta – nakon sudske registracije, podnosi se prijava za registraciju pravnog subjekta nadležnoj poreznoj upravi, nakon čega se podnosi prijava za razvrstavanje po djelatnosti Federalnom zavodu za statistiku, otvara se račun u banci, i podnosi zahtjev za fiskalizaciju.

Prednosti osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću

PDV registracija (kao ni za obrt) nije obaveza, sve do trenutka kada promet društva (u jednoj kalendarskoj godini) pređe prag od 50. hiljada maraka.

Prednosti osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.): Kao osnivač (vlasnik čitavog ili dijela udjela u društvu) odgovarate do iznosa koji ste uložili, a ne svom svojom imovinom;

Firma je pravno lice koje djeluje unutar pravnog prometa, neovisno o Vama;

Možete registrovati neograničeni broj djelatnosti bez obzira što nemate odgovarajuću stručnu spremu, međutim za stvarno obavljanje nekih od njih morat ćete barem zaposliti radnika koji ima odgovarajuću spremu;

Nedostaci osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.):Veći troškovi osnivanja (sudski proces);

Veći troškovi za promjene podataka društva (naziv, adresa, imenovanje/razrješenje ovlaštenih lica, istupanje/pristupanje članova društva – osnivača, dodavanje/brisanje djelatnosti, promjena osnivačkih kapitala itd.) jer sve promjene moraju biti usvojene na zakonom propisan način, te moraju proći sudsku proceduru;

 Ukoliko se vidite u privatnom biznisu, ima jedna stara izreka ”Ako nešto jako dobro radiš, nikada to nemoj raditi besplatno”, sada je vrijeme da nešto poduzmete po tom pitanju.

administrator