Evo zašto je Turska novim dronom ušla u ekskluzivan klub u kojem nema SAD-a

Spread the love

Ovih dana, nešto manje od godinu dana nakon premijere, prvi put poletjelo je tursko bespilotno borbeno zrakoplovno vozilo na mlazni pogon (UCAV) tipa Anka-3. Testiranje zračnih sposobnosti ovog borbenog drona prekretnica je za tamošnju rastuću obrambenu industriju jer Ankara namjerava nastaviti razvijati projekt simbioze Anke 3 sa stealth značajkama i ostalih svojih letjelica koje su već u fazi ispitivanja.

Takva kombinacija naprednih sustava vrlo je zanimljiva potencijalnim kupcima jer letjelice te klase zasad testiraju tek Rusija i Kina. Donosimo više o mogućoj borbenoj sinergiji turskih dronova i lovaca s posadom, kao i neke dosad nepoznate značajke Anke 3.

Turska je uspješnim testnim letom Anke 3, koju proizvodi Turkish Aircraft Industries (TAI), ušla u ekskluzivni klub nacija koje konstruiraju borbene dronove u obliku letećeg krila, odnosno letjelica bez repa s fiksnim krilima koje nemaju određen trup, a njezin teret, gorivo i oprema smješteni su unutar glavne strukture krila. Prema navodima lokalnih medija, prvi let Anke 3 trajao je 70 minuta, a dosegla je visinu od 2,4 kilometra i brzinu od 277 kilometara na sat. Mediji dodaju da je dron s turboventilatorskim pogonom letio u pratnji turboelisnog trenažnog aviona tipa Hürkuş, koji također proizvodi TAI.

Premijerni let popratio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te je na društvenim mrežama izrazio nadu da će njihovi dronovi svojim naprednim tehnologijama, dizajnom i značajkama dati snažan doprinos obrani zemlje.

Po veličini usporediva s lakim borbenim avionom, Anka-3 je sa svojim stealth karakteristikama predviđena za borbene misije koje uključuju napade, nadzor, suzbijanje i uništavanje neprijateljske protuzračne obrane i elektroničko ratovanje. Riječ je o letjelici koja ima maksimalnu težinu pri polijetanju od 6,5 tona, krstareću brzinu od 460 kilometara na sat, maksimalnu brzinu od 860 kilometara na sat te plafon leta od 12.000 metara.

Tona i pol naoružanja

Premijera Anke 3 popraćena je otkrivanjem nekih dosad nepoznatih detalja o tom dronu sa smanjenim radarskim odrazom, pa tako turski mediji izvješćuju da će moći nositi 650 kilograma streljiva na svakom od dva nosača unutar trupa, isto toliko oružja na svakom od unutarnjih krilnih nosača te po 100 kilograma naoružanja na svakom od dva vanjska potkrilna nosača.

administrator