Evropi prijeti arktička oluja, odnosi se i na dio južnog Balkana

Spread the love

Meteorolozi upozoravaju da će zbog arktičke oluje diljem Evrope temperature pasti ispod nule, a takva situacija potrajat će neko vrijeme. Iako će ponegdje padati snijeg, u dijelovima Evrope očekuju se jake kiše i jak vjetar. Posebno se to odnosi na dio južnog Balkana.

Dok će temperature na zapadu ostati gotovo normalne, arktička hladnoća ojačat će diljem istočne Evrope, posebno na Balkanskom poluotoku, tokom nedjelje i ponedjeljka. Tako će hladnoća tokom vikenda donijeti osjetno niže temperature nego što je inače normalno za novembar.

Stoga, nedjelja i ponedjeljak će diljem istočne i srednje Evrope i Balkanskog poluotoka donijeti prilično hladno jutro. Predviđa se i razvoj još hladnije zračne mase na Balkanskom poluotoku.

Zimska oluja počet će jačati nad zemljama južnog Balkana, uključujući Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Grčku i Bugarsku. Velikih bi problema sa snježnom mećavom moglo biti na jugu Bosne i Hercegovine, ali i većim dijelovima južnog dijela Balkana. Ipak, najveće hladnoće zadržat će se nad Skandinavijom i Baltikom, a bit će i do dvadeset stepeni ispod nule.

administrator