15. lipnja 2024.

Hamas pustio 25 talaca, Izrael oslobodio 39 žena i djece

Spread the love

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara Majed al-Ansari objavio je da je Izrael iz zatvora oslobodio 39 palestinskih žena i maloljetnika. Iz Izraela je potvrđeno da je oslobođeno 13 izraelskih talaca, prenosi AFP.

Prva grupa od 13 izraelskih taoca koje je oslobodio Hamas sada je prešla u Egipat nakon gotovo sedam sedmica zatočeništva u Pojasu Gaze, izvještava Times of Israel.

TV Al-Aqsa povezana s Hamasom citirala je izvore unutar grupe koji su također potvrdili da je prva grupa izraelskih taoca predana Crvenom križu.

Očekuje se da će Hamas osloboditi pedeset talaca tokom četverodnevnog primirja. Međutim, 12 tajlandskih talaca oslobođenih danas dio su zasebnog dogovora koji je Hamas dogovorio s Katarom i Egiptom, navodi Reuters.

Svih 12 tajlandskih talaca su muškarci, izvještava agencija, i na putu su za bolnicu u Izraelu, rekao je dužnosnik koji je razgovarao s Associated Pressom.

Očekuje se da će Izrael osloboditi 150 Palestinaca. Očekuje se da će 39 osoba, 24 žene od kojih su neke osuđene za pokušaj ubistva zbog napada na izraelske snage, i 15 tinejdžera zatvorenih zbog prijestupa kao što je bacanje kamenja, biti oslobođeno danas, rekle su palestinske vlasti.

NPR je objavio snimke izraelskih taoca u vozilima hitne pomoći na egipatskom graničnom prijelazu Rafah.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara Majed al-Ansari potvrdio je da je Crveni križ primio 24 civila zatočena u Pojasu Gaze.

“Određeni broj tajlandskih državljana također je pušten izvan okvira sporazuma o primirju i trenutno su na putu iz Stripa s Crvenim križem”, rekao je.

administrator