Evropski parlament pozvao na otvaranje pregovora sa BiH, Ukrajinom i Moldavijom

Spread the love

U rezoluciji za koju je glasalo 468 zastupnika, pozdravlja se interes i politička volja ovih zemalja da se pridruže EU, kao i ozbiljni napori koji se ulažu u ispunjavanje uslova za članstvo

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsko vijeće da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Republikom Moldavijom, te da se Gruziji dodijeli kandidatski status.

Pristupni pregovori s BiH trebali bi biti otvoreni “uz određene reformske pomake”, poručili su. 

U rezoluciji za koju je glasalo 468 zastupnika, pozdravlja se interes i politička volja ovih zemalja da se pridruže EU, kao i ozbiljni napori koji se ulažu u ispunjavanje uslova za članstvo.

Europarlamentarci naglašavaju da bi EU trebala uspostaviti jasne rokove za zemlje kandidate za završetak pregovora o pristupanju EU do kraja ove decenije.

Ističu i kako, ipak, ne bi trebalo biti ubrzanog postupka za članstvo. Zastupnici u Evropskom parlamentu insistiraju na tome da kriteriji iz Kopenhagena moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo da zemlje kandidati i potencijalni kandidati pokažu dosljednu i trajnu predanost demokratiji, vladavini prava, ljudskim pravima i poštivanju i zaštiti manjina te ekonomskim reformama.

Uzimajući u obzir na rusku agresiju na Ukrajinu, proširenje je postalo strateški još važnije i jedan je od najjačih geopolitičkih alata na raspolaganju EU, kazali su parlamentarci, nazivajući ga “strateškim ulaganjem u mir i sigurnost, kao i pokretačem za demokratije i evropskih vrijednosti širom kontinenta”.

Izrazili su i žaljenje zbog izjava premijera Mađarske Viktora Orbana u vezi s otvaranjem pristupnih pregovora s Ukrajinom i promjenom politike te zemlje prema Kosovu. Orbanove izjave ometaju proces proširenja EU-a, upozoravaju zastupnici i podsjećaju Vijeće na potencijalne negativne posljedice nakon što Mađarska preuzme predsjedavanje Vijećem polovinom 2024. godine.

Rezolucija naglašava potrebu za unutrašnjim reformama EU uporedo s procesom proširenja, kako bi se poboljšala sposobnost EU da efikasno integriše nove članice, uključujući kroz uvođenje glasovanja kvalifikovanom većinom koja bi se također primjenjivala na odluke o vanjskoj i sigurnosnoj politici te u relevantnim područjima procesu pristupanja.

Rezolucija je usvojena s 468 glasova za, 99 protiv i 58 suzdržanih.

Europarlamentarci su pozdravili i novi Plan rasta za Zapadni Balkan i pozvali lidere EU da bez odgađanja usvoje pregovarački okvir, nakon što se ispune relevantni zahtjevi koji se odnose na svaku od zemalja kandidata kako bi brzo započeli pristupni pregovori.

Ranije danas, Vijeće Evropske unije je usvojilo zaključke o procesu proširenja, o kojima će se raspravljati na samitu EU-Zapadni Balkan i na sastanku Evropskog vijeća u Briselu 14.-15. decembra.

Vijeće EU primilo je na znanje Komunikaciju Komisije od 8. novembra o politici proširenja EU, uključujući izvještaje o Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Turskoj, Ukrajini, Republici Moldaviji i Gruziji.

administrator