Evropsko vijeće odlučilo: Otvaraju se pregovori s BiH!

Spread the love

Lideri EU su na sjednici Evropskog vijeća u Briselu odlučili dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovore s BiH.

Stigla je čestitka od predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michela.

Evropsko vijeće je upravo odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo!

“Vaše je mjesto u našoj evropskoj porodici.

Današnja odluka ključni je korak naprijed na vašem putu u EU. Sada treba nastaviti naporan rad kako bi Bosna i Hercegovina postojano napredovala, kako vaš narod želi, poručio je predsjednik Evropskog vijeća”, Charles Michel.

Povijesna odluka na Evropskom vijeću za Bosnu i Hercegovinu! Evropsko vijeće odobrilo je otvaranje pregovora između naše domovine i EU. Zahvale svim evropskim liderima, a pogotovo Andreju Plenkoviću i iskrene čestitke svima koji su svojim radom doprinijeli, pogotovo Borjana Krišto – poručio je lider HDZ-a Dragan Čović.

Milorad Dodik pozdravlja odluku Evropskog vijeća o početku pregovora između Bosne i Hercegovine i EU.

“Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica. Ta odluka je priznanje svim građanima i političkim snagama koje se ustrajno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Ovom odlukom jačaju se temelji koje je Republika Srpska spremna jačati – dejtonski i izgrađeni na Ustavu Bosne i Hercegovine, koji jednako pripada svima. Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila”, rekao je Dodik.

Republika Srpska se neće radovati jer je danas mnogo onih koji su pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak. Naš put ima svoj nacionalni cilj – da Srbi u 21. vijeku ponovo žive i rade sa svojom braćom i kumovima bez granica”, poručio je Dodik.

Bosni i Hercegovini je mjesto u EU. Potvrđena je odluka o otvaranju pregovora! – stoji u objavi ministra vanjskih poslova BiH, Elmedina Konakovića.

MVP BiH: Veliki dan za Bosnu i Hercegovinu! Potvrđeno i zvanično! Upravo je donijeta odluka o otvaranju pristupnih pregovora.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku Borjani Krišto, predsjedavajućoj VM BiH.

Uspjeli smo! Na sjednici Evropskog vijeća donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca Borjani Krišto na ostvarenom napretku. Nastavit ćemo pomagati i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Zajednička pobjeda Bosne i Hercegovine i Evropske unije! – stoji u objavi člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na društvenim mrežama.

Uoči samog sastanka lideri su u obraćanju medijima, rekli da je BIH ostvarila vidljiv napredak u refromama.  Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je zadovoljstvo što Evropska unija napreduje u procesu proširenja, te što idući koraci mogu biti ponuđeni Bosni i Hercegovini.

Luksemburški premijer Luc Frieden smatra da je važno da fokus ne ostane samo na Ukrajini, nego ”da vidimo i što se događa na zapadnom Balkanu”.

Premijer Irske Leo Varadkar, koji je najavio odlazak s ove funkcije, uoči sjednice Europskog vijeća poručio je da će Irska glasovati za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Austrijski kancelar Karl Nehammer je javnosti poručio da će Austrija podržati otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

– BiH je napravila napredak, mi podržavamo otvaranje pregovora, ali istovremeno u tu je Evropska komisija vrlo jasna – BIH mora uraditi još kako bi počele pregovore, odnosno pregovarački okvir. Uvjeren sam da će BIH biti sposobna to uraditi, sve kriterije iz 14 prioritete, rekao je holandski premijer Mark Rutte.

administrator