U toku izrada glavnog projekta za autocestu od Tuzle do Orašja

Spread the love

Najavljena eksproprijacija zemljišta

U toku je izrada glavnog projekta za autocestu Orašje – Tuzla, odnosno dionicu koja se proteže od Tuzle do Mače, kao i odgovarajuće studije, a Autoceste FBiH su već nadležnoj gradskoj službi uputile zahtjev za izdavanje dozvole za vršenje pripremnih radnji u svrhu eksproprijacije zemljišta.

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine su uputile zahtjev Službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Tuzle za dozvolu vršenja pripremnih radnji u svrhu eksproprijacije zemljišta za izgradnju autoceste Orašje – Tuzla, tačnije dionice Tuzla – Maoča, poddionice Čanići-Šićki Brod, kao i za izvođenje geotehničke misije G21.

“Na ovaj način Grad Tuzla je informisan o planovima Autocesta Federacije BiH za izgradnju autoceste na spomenutom području te da je u toku izrada Glavnog projekta za autocestu Orašje – Tuzla, dionica Tuzla-Maoča, faza II, kao i odgovarajuće studije,” naveli su iz Gradske uprave Tuzle.

Kako su istaknuli, zahtjevom za dozvolu pripremnih radnji Autoceste Federacije BiH najavljuju uskoro i početak postupka eksproprijacije zemljišta na spomenutom području, te ističu da su već osigurana sredstva za pripremne radnje u skladu s Zakonom o eksproprijaciji Federacije Bosne i Hercegovine.

“Nakon što završe Glavni projekat, zajedno sa elaboratima eksproprijacije, iste će uz zahtjev dostaviti Službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Tuzle. Realizacija ovog infrastrukturnog projekta je veoma značajna za Tuzlu, ali isto tako projekat iziskuje određene pripremne i administrativne korake kako bi se osiguralo njegovo provođenje u skladu sa zakonskim procedurama,” dodali su iz Gradske uprave Tuzle.

Ranije su iz Autocesta Federacije BiH optimistično najavljivali početak izgradnje dijela spomenute autoceste u drugoj polovini prošle godine, međutim to se nije ostvarilo.

To se nije dogodilo zbog utvrđenog rudnog polja kroz koji bi trebala prolaziti dionica od Tuzle do Srebrenika te se pristupilo dodatnim geostatičkim analizama koje su usporile projekat.

administrator