Forto se javio iz Brisela: Optimista sam, ali vidjet ćemo uvjete

Spread the love

Dan uoči zasjedanja Evropskog vijeća i odlučivanja o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ministar prometa i komunikacija BiH i predsjednik Naše stranke Edin Forto izjavio je u Briselu da očekuje pozitivnu odluku.

Ipak, dodao je kako nije siguran kakvi dodatni evropski uvjeti, “osim onih koje smo već čuli“, mogu biti ispostavljeni Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka s evropskom komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem, Forto je za N1 izjavio da je nacrt evropske odluke spreman, ali i da niko ne zna tačno o kojim uslovima može biti riječ.

“Ako Vijeće i da ‘zeleno svijetlo’ za otpočinjanje pregovora, moramo u Bosni i Hercegovini donijeti zakon o sudovima jer sljedeći korak ne bi mogao biti učinjen bez toga”, rekao je Forto, pozivajući političke aktere u BiH da učine sve kako bi taj posao bio završen.

Forto navodi i da su neke članica Evropske unije skeptične u pogledu stvarnih namjera u Bosni i Hercegovini za preduzimanje još dosta potrebnih koraka. Osim toga, Francuska je nezadovoljna nekim aspektima otvaranja pregovora za Ukrajinu, smatrajući da su u težim uvjetima nego za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, Forto je optimističan u pogledu sutrašnje odluke Evropskog vijeća, ali nije siguran, ponovio je, koji će biti dodatni uslovi “osim onoga što je već rečeno“.

administrator