Fadil Novalić se javio na izdržavanje kazne zatvora u Vojkovićima

Spread the love

Fadil Novalić, bivši federalni premijer, javio se na izdržavanje zatvorske kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. 

Novalić se u državni zatvor u Vojkovićima javio sinoć, potvrdio je za Faktor njegov advokat Senad Pećanin. 

Prema ranijim najavama njegovih odvjetnika, tačnije Elmira Jahića, Novalić bi se navodno na izdržavanje kazne trebao javiti danas u popodnevnim satima. No kako se može zaključiti, jasno je da se zapravo radilo o namjernom plasiranju pogrešnih informacija u medijima, s ciljem da se izbjegnu novinarske ekipe u Vojkovićima. 

Fikret Hodžić i Fahrudin Solak, također osuđeni u slučaju “Respiratori”, već su počeli s izdržavanjem kazne prije koji dan. 

Sud Bosne i Hercegovine je u aprilu prošle godine osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme FH Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora zbog zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 milijuna. maraka tokom pandemije COVID-19.

Federalna ministrica financija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjest rada u službi. Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet. 

administrator