Ustavni sud BiH je pred blokadom

Spread the love

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zbog političkih pritisaka suočen je s blokadama u radu koje ozbiljno ugrožavaju prava građana, upozorila je predsjednica tog suda Valerija Galić na današnjoj konferenciji za medije.

Ona je naglasila kako je zbog nepopunjenosti sudskih pozicija praktično onemogućen rad velikog vijeća Ustavnog suda koji rješava predmete iz apelacijske nadležnosti pa su od studenog 2022. godine rješavana samo ona vezana za zaštitu ustavnosti.

“Posljedice takvog stanja biće ozbiljne, a najveći utjecaj imaće na građane”, rekao je Galić, upozoravajući kako je državljanima BiH praktično onemogućeno dobiti reakciju Ustavnog suda kada smatraju da su im ustavna prava narušena u redovnim sudskim postupcima.

Potpredsjednica Ustavnog suda BiH Helen Keller iz Švajcarske upozorila je kako su u BiH na djelu ozbiljni napadi na cijeli pravosudni sustav koji dolaze iz političkih struktura.

“To je alarmantna situacija”, rekao je Keller dodajući kako sve to vodi destabilizaciji stanja u zemlji i slabljenju države.

U Ustavnom sudu BiH trenutno radi šest od ukupno devet sudija, koliko ih je predviđeno ustavom, a od tih šest troje su domaći suci koji će zbog navršenih 70 godina steći uvjete za penziju u periodu od novembra ove godine do oktobra 2026. godine.

administrator