15. lipnja 2024.

Greta Thunberg optužila Izrael za genocid

Greta Thunberg attends The March for Climate and Justice to demand political change before the elections in Amsterdam, Netherlands, November 12 2023. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Spread the love

Ekološka aktivistica Greta Thunberg optužila je Izrael da je počinio ratne zločine i genocid u Pojasu Gaze i zatražila da se prekine “neoprostivo nasilje”, nekoliko dana nakon što je izraelska vojska obnovila napade na Gazu.

„Užasna ubistva izraelskih civila, koja su izvršili borci Hamasa, ni na koji način ne mogu legitimisati izraelske ratne zločine. Genocid nije samoodbrana, niti je na bilo koji način proporcionalan odgovor“, izjavila je švedska aktivistica, prenosi Politiko.

Thunberg, koju je Izrael osudio zbog toga što je javno podržala Palestince, odbacila je optužbe da je njen aktivistički pokret „Petkom za budućnost“ radikalizovan.

„Uvijek smo bili politički, jer smo uvijek bili pokret za pravdu, a solidarnost sa Palestincima i svim pogođenim civilima za nas nikada nije bila upitna“, navela je Thunberg.

Ona je osudila švedsku vojnu saradnju sa izraelskim vojnim kompanijama i navela da to „čini Švedsku saučesnikom u masovnim ubistvima“.

„Zahtjevanje da se prekine ovo neoprostivo nasilje je pitanje osnovne humanosti i pozivamo sve koji mogu da to traže. Šutanje je saučesništvo. Ne možete biti neutralni kada se dešava genocid”, kazala je Thunberg.

Ukazala je i na veliki porast antisemitskih i islamofobičnih akcija širom svijeta, uključujući Švedsku, gdje je lider krajnje desnih “Švedskih demokrata” Jimi Okeson nedavno predložio rušenje džamija, a grupa demonstranata je zapalila izraelsku zastavu u blizini sinagoge u Malmeu.

„To je neprihvatljivo i bezrezervno osuđujemo sve oblike diskriminacije, uključujući antisemitizam i islamofobiju“, poručila je Thunberg.

U napadima izraelske vojske na Pojas Gaze, izraelska vojska je od 7. oktobra ubila skoro 16.000 ljudi, od čega su 70 posto žene i djeca.

administrator